Втікач Азаров процитував вірш рівненського поета. Волонтери перетворили це на спосіб допомоги ЗСУ

Втікач Азаров процитував вірш рівненського поета. Волонтери перетворили це на спосіб допомоги ЗСУ

Збірка віршів про росіян Романа Самкова
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному волонтери збирають гроші на ЗСУ завдяки віршам про росіян місцевого поета Романа Самкова. Інтерес до його поезії виник через допис колишнього прем'єра-втікача Миколи Азарова, який зараз перебуває під санкціями Євросоюзу за привласнення державних коштів.

Збірка написана у студентські й постстудентські роки, розповів Суспільному Роман Самков, це 2001-2004 роки. А у світ вона вийшла у 2009 році.

"Це, скоріше, маложартівливий характер, без злоби. Просто сказати — іронія. Але на цей час це стало дуже актуально і я ні краплі не жалкую, що написав таку збірку", — зауважив чоловік.

У Рівному волонтери збирають кошти для захисників завдяки віршам про росіян
Автор збірки Роман Самков. Фото: Суспільне Рівне

Підвищений інтерес до збірки виник у День знань завдяки допису колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова, який зараз перебуває під санкціями Євросоюзу за привласнення державних коштів. У Telegram він написав про те, що вірш Романа Самкова начебто входить до шкільної програми для учнів першого класу. Поезію політик-втікач процитував як фото, так і безпосередньо текстом.

Як Азаров пропіарив вірш рівненського поета
Скрин з Telegram прем'єра-втікача

За яких обставин його вірш потрапив у мережу — з'ясувати автор не зміг. Однією із версій, вважає, може бути те, що після презентації в Тернополі, — а її робили тільки там у 2009 році, — комусь поезія сподобалась і він її використав.

Рівненські волонтери вирішили використати інтерес до поезії, аби допомогти Збройним силам України, розповів один із них — Святослав Клічук:

"Я їх продаю по 50 гривень, але є люди, які дають 200 гривень, 500 гривень навіть. Кажуть: «Все одно це йде на справу». Справді, всі гроші йдуть на Збройні сили України, на різні збори, автомобілі, дрони-камікадзе, я відправляв, на медичні засоби. Завдяки Азарову, який написав у себе і таку от рекламу зробив, людям цікаво, люди долучаються. Приблизно до 3 тисяч гривень зібрано".

Ставлення до росіян поет пов'язує з родинними спогадами:

"За що я їх маю любити? Якщо моя мама народилася в Омську у 53-му році, сім'я мами була репресована через погляди дідуся. Він був священником, засновником, до речі, протестантської церкви у Рівному, Філімон Семенюк. За це усю сім'ю репресували. Один з дядьків народився у в'язниці в тому ж самому Омську", — додав він.

Роман Самков розповів, що зараз вірші пише вкрай рідко. Зазвичай вони не жартівливі й не про росіян. Якщо збірка 2009 року матиме попит і надалі, то автор планує її перевидання.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок