"Мій дім дивом уцілів". Житель села на Донеччині двічі на день ходить зруйнованим мостом, аби відновлювати будинок

"Мій дім дивом уцілів". Житель села на Донеччині двічі на день ходить зруйнованим мостом, аби відновлювати будинок

Житель будинок Богородичне Донецька область деокупація російська окупація
Житель Богородичного Володимир Ісаков, Донецька область, вересень 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

Міст через річку Сіверський Донець між Святогірськом та Богородичним зруйнований. Житель Богородичного Володимир Ісаков повернувся після звільнення, та живе не у рідному селі, де його дім, а у Святогірську. До дому ходить зруйнованим мостом. Як та відновлює свій пошкоджений, хоч і не зруйнований, обстрілами будинок історія від Суспільного Донбас.

За три місяці окупації росіян вщент знищили село Богородичне, через яке проходила основна дорога до курортного Святогірська. З понад шести сотень мешканців нині тут живе 35 людей. Будинки у Богородичному розбиті обстрілами, зруйнована інфраструктура, немає світла та зв'язку.

67-річний Володимир Ісаков двічі на день проходить зруйнованим мостом через Сіверський Донець зі Святогірська, де він винаймає житло, до Богородичного і назад.

"Це була головна магістраль Слов'янськ-Харків. Автобуси до Святогірська ходили з усіх країв. Після першого вибуху, ми ще ходили технічним мостом, який лежить у воді, потім вже і його не стало", — розповідає житель Богородичного Володимир Ісаков.

Зруйнований міст річка Сівеський Донець Богородичне Донецька область
Зруйнований міст, Богородичне, Донецька область, вересень 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

Володимир каже, щоб потрапити із Богородичного до Святогірська автівкою, потрібно об'їжджати понад 30 кілометрів. Через зруйнований міст — до п'яти кілометрів. Чоловік ходить у село, щоб відновити зруйнований росіянами будинок.

"Війна будинок пощадила, але він був не такий. Біленький, маленький, акуратненький. Коли війна почалася, таке наробили. Але я оптиміст за вдачею, тому мій будинок це щастя, що він залишився. А те, що він дірявий весь, це все ремонтується, руки є, поки здоров'я, слава богу", — каже Володимир.

Житель будинок Богородичне Донецька область деокупація російська окупація
Зруйнований будинок, Богородичне, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Навесні минулого року в районі сіл Богородичне та Долина розпочалися бої із російськими окупантами. Із села Богородичне евакуювались майже всі жителі. 

"Військові забрали. Сказали: "Діду, тікай, бо далі буде ще гірше". І далі було гірше. Після того, як я поїхав, Богородичне займали 14 разів. Потім вони почали бити з гори, з однієї сторони росіяни стояли, з іншої українські позиції були", — згадує чоловік.

Богородичне Донецька область деокупація російська окупація зруйнована будівля
Богородичне, Донецька область, вересень 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

5 червня 2022 року армія РФ окупувала Богородичне. За три місяці окупації росіяни повністю знищили село.

"Вони випалили все село. На нашій вулиці лишились будинки: мій, один біля колодязя, один ближчий до церкви та четвертий ще. Люди вже відновлюють собі деякі будинки", — каже Володимир.

"Сусід Вітя теж за п'ять днів раніше виїхав: пішов пішки через ліс. Вони теж вирішили прикрити, горище залишилося, стеля ціла, стіни цілі, можна відновити щось", — каже про будинок сусіда чоловік.

Житель будинок Богородичне Донецька область деокупація російська окупація
Богородичне, Донецька область, вересень 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

Володимир каже, під час бойових дій та окупації загинуло багато його односельців.

"Ховали на городах, а потім, коли все скінчилося, цієї весни приїхала команда. Ексгуматори на цвинтарі перепоховали всіх рядком, позбирали по селу і поховали", — каже Володимир.

12 вересня минулого року Збройні сили України звільнили Богородичне від російських окупантів. Навесні Володимир Ісаков почав відновлювати свій зруйнований будинок. Стелю підпер дерев'яними колодами, перекрив дах. "Був би генератор, я вже працював би. Електрики немає. Електроінструмент я купив собі за рік, весь у мене є. Але працювати без електрики нема чим. Як тільки дадуть світло, я сюди переїду, швидше за все це навесні буде", — каже чоловік.

Житель будинок Богородичне Донецька область деокупація російська окупація
Житель Володимир Ісаков, Богородичне, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

"Город треба буде прибирати, там трава три метри, бур'ян. Село ще не розміноване, треба буде пройтися потихеньку самому. Подвір'я самі розмінували. Якщо щось знаходиш, дзвониш, приїжджають, забирають", — розповідає Володимир.

Інтерв'ю з жителем Богородичного
Стелю свого будинку, Володимир Ісаков підпер дерев'яними колодами, Богородичне, Донецька область, вересень 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

Житель будинок Богородичне Донецька область деокупація російська окупація
Перекритий дах у будинку Володимира Ісакова, Богородичне, Донецька область, вересень 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

Під час одного із візитів до будинку, на чоловіка чекав сюрприз — новонароджені кошенята. 

"Диво бігає, переміщається, як ртуть", — каже про кошенят чоловік.

Житель будинок кошеня Богородичне Донецька область деокупація російська окупація
Кошеня біля будинку, Богородичне, Донецька область, вересень 2023 рік. Фото: Суспільне Донбас

Чоловік каже, життя у Богородичному відновлюється. До повномасштабного російського вторгнення тут жили понад шістсот людей. Нині повернулися 35.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок