Ігри Нескорених
Ігри Нескорених
"Тривога в Німеччині – щоб українці почувалися як удома". Юлія Шевчук – про атмосферу Ігор нескорених та допомогу спорту

"Тривога в Німеччині – щоб українці почувалися як удома". Юлія Шевчук – про атмосферу Ігор нескорених та допомогу спорту

Ексклюзивно
"Тривога в Німеччині – щоб українці почувалися як удома". Юлія Шевчук – про атмосферу Ігор нескорених та допомогу спорту
. Юлія Шевчук на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Ексклюзивний коментар учасниці збірної України й дворазової срібної призерки Invictus Games 2023 Юлії Шевчук для Суспільне Спорт.

Парамедикиня добровольчого батальйону "Госпітальєри" Юлія Шевчук завоювала дві нагороди на Іграх нескорених-2023, що тривають у німецькому Дюссельдорфі. Українка оформила "срібний дубль" у веслуванні на тренажерах у класі IR5, посівши друге місце у змаганнях на витривалість та спринті.

Крім того, Шевчук виступила в плаванні: у двох 50-метрівках класу ISD, де стала третьою на спині й четвертою у вільному стилі. Також у її програмі – стрільба з лука.

Про емоції від змагань, допомогу спорту в реабілітації та як сприймає "недружні" звуки, якими зустріла Німеччина, Юлія розповіла в коментарі Суспільне Спорт.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор Ігор нескорених-2023. Дивіться усі змагання Ігор нескорених на телеканалі та сайті Суспільне Спорт.

Що розповіла Юлія Шевчук

  • Про виступи на Іграх

"У басейні мені було досить важко виступати, тому що я перед цим змагалася у веслуванні й отримала два "срібла". Мої м'язи вже трохи відмовлялися працювати. Але публіка, німецька й українська, дуже тепло нас зустрічає. Мене сильно підтримували: це було дуже важливо.

Мені важко визначити, який у мене ключовий вид спорту, тому що я не професійна спортсменка. Найбільше мені подобається лук, але я знала, що в мене є шанси й у веслуванні, і мені пощастило їх усе-таки реалізувати".

  • Про допомогу спорту в реабілітації
"Я лук узяла в руки вперше в житті за два дні до національного відборуВідбувся у Львові у квітні 2023 року.. Це приємний вид спорту, дуже важливий для концентрації, внутрішнього спокою, що для людей із черепно-мозковими травмами дуже допомагає в реабілітації".

"В принципі, всі мої види спорту мені сильно допомогли. Плавання – в розпрацюванні ніг, а веслування – у відновленні м'язів. Я майже рік дуже погано рухалася через [поранення] ніг".

  • Про місце спорту в її майбутньому

"Упевнена, що продовжу займатися спортом у тому чи іншому вигляді. На цьому життя не закінчується, важливо працювати далі. Ігри – це прекрасний етап у моєму житті, але хочеться хоча б місяць поспати".

"Тим паче Ігри іграми, але в нас найважливіша перемога попереду, і треба працювати на неї. Це – перемога над росіянами".
  • Про гамірну атмосферу змагань

"Не знаю, як інші, але в мене було дві серйозні черепно-мозкові травми, і мені досить важко сприймати світло, звуки, гамір, велику кількість голосів. Тому я постійно жартую, що цей захід трохи недружній до таких людей, як я. Але навушники, окуляри допомагають. Важливо пам'ятати, що це захід підтримки й пошани для всіх нас, і дуже добре, що такі проводяться".

"Навчальна тривога, яка лунала в Дюссельдорфі? Жартую, що це дружня підтримка від "братів" німців, щоб українці всюди себе відчували, як удома й не розслаблялися жодного дня".

"Насправді тут досить дружня атмосфера. Ти можеш підійти й заговорити будь з ким. Усі дуже сильно підтримують Україну, бажають нам перемоги. І я впевнена, що ця перемога над росіянами буде".

На початок