Підготовче засідання у справі екскерівника Миргородської РВА Віктора Іваненка: що вирішили

Підготовче засідання у справі екскерівника Миргородської РВА Віктора Іваненка: що вирішили

Суд Віктор Іваненко
. Суспільне Полтава

У суді Полтави сьогодні розпочали підготовче засідання у справі колишнього керівника Миргородської РВА Віктора Іваненка. Його обвинувачують у вимаганні неправомірної вигоди розміром у 500 тисяч гривень, повідомив прокурор Назар Крилевець.

В Октябрському районному суді Полтави 14 вересня розпочалося підготовче засідання у справі колишнього керівника Миргородської РВА Віктора Іваненка. Експосадовця обвинувачують у вимаганні пів мільйона гривень від засновника підприємства, працівники якого натомість мали отримати перепустки для безперешкодного руху через блокпости та у комендантську годину.

Позиція підозрюваного Віктора Іваненка та його захисту

Віктор Іваненко обвинувачення відкидає. Каже, запропонував підприємцеві надати продукцію, купити техніку для військових або перерахувати гроші на рахунок благодійного фонду, з яких 50 тисяч підприємець проплатив.

Підготовче засідання у справі екскерівника Миргородської РВА Віктора Іваненка: що вирішили
Колишній керівник Миргородської РВА Віктор Іваненко. Суспільне Полтава

"Я, по-перше, під час розмови зазначив, що він повинен звернутися офіційно до нас (до Миргородської РВА — ред.). Окрім того, буквально через декілька днів після нашої розмови ці перепустки були йому надані. Лишень під час розмови я йому зазначив, що зараз складна ситуація, всі підприємці підтримують ЗСУ, і він так само міг би це зробити, якщо має таку волю. Ці гроші були внесені на рахунок благодійного фонду, який називається "Асоціація фермерів і підприємців "Відродження Полтавщини", ― каже колишній голова Миргородської РВА Віктор Іваненко.

Адвокат Віктора Іваненка Микола Ореховський подав клопотання щодо скасування арешту на майно, застави, а також обвинувального акту.

"Іваненко не розуміє зі змісту цього обвинувального акту, чому він правопорушник, бо там не написано, яке право він порушив. Він не розуміє, як він отримав цю неправомірну вигоду. Тому що він особисто у пана Черкаса (підприємець — ред.), в заявника, нічого не брав, зі змісту цього обвинувального акту. І йому не зрозуміло, чому тут написано, що він отримав неправомірну вигоду",говорить адвокат Віктора Іваненка Микола Ореховський.

Позиція сторони обвинувачення

Прокурори клопотали про те, щоб зробити перерву у засіданні, так як їм потрібен час, щоб ознайомитися із клопотанням сторони захисту.

Підготовче засідання у справі екскерівника Миргородської РВА Віктора Іваненка: що вирішили
Прокурор Назар Крилевець. Суспільне Полтава

"Буде по кожному клопотанню підготовлена наша позиція і за результатом цього буде вирішуватись судом щодо призначення справи досудового розгляду або, як зазначено в клопотанні, щодо повернення обвинувального акту прокурору, але це буде з’ясовано на наступному досудовому засіданні. Бувають дійсно випадки, коли під час подачі клопотань стороною захисту до суду, в них є якась раціональність, і сторона обвинувачення тоді з цим погоджується, однак, на даний час це не та ситуація", - ― говорить прокурор Назар Крилевець.

Суддя задовольнила клопотання прокурорів — справу продовжать розглядати 17 жовтня.

Підготовче засідання у справі екскерівника Миргородської РВА Віктора Іваненка: що вирішили
Суддя Октябрського суду Алла Троцька. Суспільне Полтава

Хто такий Віктор Іваненко

  • Віктор Іваненко був головою Миргородської райдержадміністрації, а згодом районної військової адміністрації з квітня 2021-го.
  • Його затримали за підозрою в одержанні неправомірної вигоди у травні 2022-го та повідомили про підозру за частиною третьою статті "Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою" Кримінального кодексу України.
  • Суд призначив йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб із правом внесення застави у розмірі понад пів мільйона гривень. Ці гроші внесли.
  • 3 червня 2022-го президент Володимир Зеленський звільнив Віктора Іваненка з посади голови Миргородської РВА.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок