20-річний нацгвардієць, що служив у волинському підрозділі, вчиться користуватися іонічним протезом руки

20-річний нацгвардієць, що служив у волинському підрозділі, вчиться користуватися іонічним протезом руки

Нацгвардієць Влад вчиться користуватися іонічним протезом руки, вересень 2023 рік
Нацгвардієць Влад вчиться користуватися іонічним протезом руки, вересень 2023 рік. Фото: Військова частина 1141 Нацгвардія України

Владиславу – 20 років. Чоловік з Харкова. З 2021 року служив у волинському підрозділі Національної гвардії. У 2023 році він приєднався до бригади Гвардії Наступу "Червона Калина".

19 березня під час обстрілу, отримав поранення руки. Нині нацгвардієць вчиться користуватися протезом механічного ліктя та біонічною кистю. Історію бійця розповіли на Facebook-сторінці військової частини 1141 Національної гвардії України.

Чоловік служив помічником кулеметника. Поранення отримав біля селища Спірне в районі Бахмуту.

"Я вийшов подивитися у тепловізор і в цей час прилетіла міна 120-го калібру. Мене відкинуло, впав на дно окопу. Побачив, що ліву руку повністю відсікло вище ліктя. Зі мною був старший побратим, який наклав мені турнікет і зупинив кровотечу", – пригадує чоловік.

Поранення Нацгвардієць отримав під Бахмутом
Поранення Нацгвардієць отримав під Бахмутом. Фото: Військова частина 1141 Національної гвардії України Луцька

До точки евакуації довелося пройти пішки два кілометри. У Краматорську нацгвардійцю зробили першу операцію. Потім було лікування в Харкові та Києві. Згодом Влад заповнив електронну анкету і потрапив на програму центру протезування в США. Разом з іншими пораненими українськими бійцями він перебував в Америці майже місяць і повернувся з біонічним протезом кисті.

Іонічний протез нацгвардійцю зробили в США
Іонічний протез нацгвардійцю зробили в США. Фото: Військова частина 1141 Національної гвардії України Луцька

Нині Влад вчиться користуватися біонічним протезом. Говорить: є можливість настроювати протез у смартфоні, він під’єднується через Bluetooth. У спеціальній програмі на телефоні можна обирати багато різних захватів для різних предметів. Навіть створювати свої власні захвати, пояснює нацгвардієць.

Іонічна рука
Іонічним протезом можна керувати за допомогою телефона. Фото: Військова частина 1141 Національної гвардії України Луцька

Як і будь-який гаджет, протез слід берегти від намокання і вчасно заряджати батарею.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок