"Там ТікТok знімають. Як "Арей" приїхав, починають плакати" — розповідь бійців про звільнення та полонених у Нескучному

"Там ТікТok знімають. Як "Арей" приїхав, починають плакати" — розповідь бійців про звільнення та полонених у Нескучному

Річниця бійці 7-й окремий батальйон «Арей»  Донецька область
Українські військові 7-го окремого батальйону «Арей» Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Батальйон "Арей" Української добровольчої армії, який на початку літа вибив окупантів з Нескучного на Донеччині, офіційно сформований рік тому, та входять до нього досвідченні воїни, які боронять Україну з 2014 року. Як відбувався штурм та звільнення села і хто такі добровольці "Арея" — у матеріалі Суспільного.

Звільнення Нескучного на Донеччині

У звільненні населених пунктів у Волноваському районі на початку червня брали участь різні бригади Сил оборони. Нескучне звільнили одним з перших, 10 червня.

Звільнення села Нескучне на Донеччині
Нескучне було першим під час стрімкого звільнення. Далі було Благодатне і Сторожеве, Макарівка та Старомайорське. Українські військові деокупували селище Нескучне на Донеччині. Скрін з мапи проєкту DeepState

Російські війська вибили воїни 7-го батальйону "Арей" Української добровольчої армії 129-ї ОБР Територіальної оборони ЗСУ. За їхніми словами, бої та штурми тривали понад три доби.

"Це був такий тяжкий контрнаступ. Було важко тим, що вони переважали кількістю. Вони чекали, що ми на техніці зайдемо, а ми зайшли своїм ходом. Це були три дні, майже чотири дні штурму, безперервного, можна сказати так", — пригадує військовослужбовець 7-го окремого батальйону "Арей" УДА із позивним"Мазур".

"Я думаю, вдалося це через те, що в нас мотивація, бо ми вдома, це наша земля. Тому вони почали відступати, вони не витримали нашого тиску", — каже "Мазур".

Бійці батальйон «Арей» річниця Донецька область
Бійці 7-го окремого батальйону "Арей" УДА звільнили село Несучне, Донецька область, 11 червня 2023 рік. Фото: 7-й окремий батальйон "Арей" УДА

"Мазур" на фронті з 2017 року, брав участь в обороні Мар'їнки:

"Це був третій батальйон УДА, це окрема тактична група "Волинь". Ми стояли у Донецькій області, боронили Мар'їнку".

Батальйон Арей
Військовослужбовець 7-го окремого батальйону "Арей" УДА "Мазур, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Військові із псевдо "Фрузя" та "Марчело" — водії, їх завдання возити бійців на позиції, доставляти боєприпаси та евакуювати поранених побратимів. 

"В будь-який день, в ніч, сказали що "трьохсоті", чи "двухсоті" — сіли та поїхали. Вдень не можна, бо машину відразу спалять чи підірвуть, і керованими авіабомбами стріляли прям на очах, одна не розірвалася по заду, а інша по переду", — розповів військовослужбовець 7-го окремого батальйону "Арей" УДА "Фрузя".

Бійці батальйон «Арей» річниця свято Донецька область
Військовослужбовець 7-го окремого батальйону "Арей" УДА "Фрузя" Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

"Найважче, це бачити важкопораненими своїх побратимів, для мене це саме страшне, ми з ними живемо разом, обговорюємо плани, все робимо разом", — каже військовослужбовець 7-го окремого батальйону "Арей" УДА "Марчело".

Також доводиться возити полонених росіян, кажуть найбільше їх було при звільненні Нескучного.

"Я спілкувався з ними, що ви тут робите, яка у вас ціль, вони кажуть що нас заставили, зрозуміло, що вони будуть обманювати. Там ТікТок знімають, що вони круті. Тут як "Арей" приїжджав, так починають плакати, ну ми їх не ображали", — розповів про полонених росіян боєць "Марчело".

Бійці батальйон «Арей» річниця онецька область
Полонені російські військові, Донецька область. Фото: 7-й окремий батальйонн "Арей" УДА

Батальйон "Арей": хто воює у добровольчому підрозділі

"Фрузя" має понад дев'ять років військової служби, на фронт пішов добровольцем.

"Війна змінилась, все змінилося. Тут зараз застосовують все. Тоді в той час, автомати, кулемети, били, "котли" були незрозуміло чого і як вони сталися. А зараз вже страшно застосовують — все", — порівнює бої до повномасштабного вторгнення боєць.

"Марчело" один з тих, хто повернувся з-за кордону після початку повномасштабного вторгнення та пішов на фронт добровільно, минулого серпня долучився до оборони Миколаївщини.

"Я вже багато чому навчився, багато чого знаю. Є страх завжди, але ти знаєш, що тобі треба робити, коли обстріли, які снаряди, коли летять. Мене зараз найбільше бентежать керовані авіабомби, просто не знають, що від них чекати. Осколки, танки, "Гради" — це такі дрібниці життя", — каже боєць "Марчело".

Бійці батальйон «Арей» річниця Донецька область
Військовослужбовець 7-го окремого батальйону "Арей" УДА "Марчело". Фото: Суспільне Донбас

7-й окремий батальйон "Арей" УДА сформувався рік тому. До його складу увійшли бійці, які мають бойовий досвід ще з 2014 року.

"По суті легалізованій структурі в системі тероборони 129-ї бригади тероборони. Чисельність батальйону більш як 500 людей. Батальйон постійно виконує накази командування на різних напрямках фронту", — каже військовослужбовець 7-го окремого батальйону "Арей" УДА Степан.

Бійці батальйон «Арей» річниця свято Донецька область
Військовослужбовець 7-го окремого батальйону "Арей" УДА Степан, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Військові щодня наступають, та кажуть що роблять усе, аби український прапор підняли у всіх захоплених населених пунктах.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок