Кіровоградська область отримала тести для виявлення туберкульозу

Кіровоградська область отримала тести для виявлення туберкульозу

Кіровоградська область отримала тести для виявлення туберкульозу
Тести на туберкульоз. Фото: Суспільне Кропивницький

Кіровоградська область отримала 130 тестів для виявлення туберкульозу. Область одна з дев’яти регіонів, які стали учасниками пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я з тестування на приховану форму туберкульозу.

Дослідження робитимуть в центрі контролю та профілактики хвороб. Надавати кров для аналізів будуть сімейні лікарі, розповіла Суспільному директорка обласного центру профілактики хвороб Надія Оперчук.

"Для того, щоб виявити у пацієнтів приховану форму туберкульозу або активну форму туберкульозної інфекції впроваджуються інноваційні методики – дослідження за допомогою квантиферонових тестів".

За допомогою таких тестів результат дослідження можна отримати наступної доби, говорить директорка центру.

"Для проведення дослідження потрібно п'ять мілілітрів венозної крові від пацієнта. Будуть проводити забір крові сімейні лікарі, лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги. Чутливість тестів – 95-97%. Це говорить про їх правдивість".

Термін придатності тестів – до 31 січня наступного року.

Цьогоріч на Кіровоградщині зареєстрували 359 випадків туберкульозу, торік — 337. Показник виріс на 6,5%. Це пов'язано з воєнним станом та міграцією населення, сказала Надія Оперчук.

Говорить, туберкульозна інфекція буває різних типів, вражає різні органи та системи. Найбільш поширений – туберкульоз органів дихання, який найшвидше поширюється.

На початок