Окупаційна влада заявила про явку понад 65% на псевдовиборах на ТОТ Херсонщини

Окупаційна влада заявила про явку понад 65% на псевдовиборах на ТОТ Херсонщини

Доповнено
Псевдовибори на ТОТ Херсонщини
. На ТОТ Херсонщини чоловік прийшов на псевдовибори, 7 вересня 2023 року Фото: Администрация Херсонской области/Telegram

На ТОТ Херсонщини завершились так звані "вибори", які організувала окупаційна влада. У "виборчій комісії" заявили про явку у понад 65% і оголосили результати псевдоголосування.

"Шоу закінчилося. Людям буде спокійніше, тому що в ці дні вони ховалися хто як може, щоб не брати участь у ньому. Станом на зараз вони "намалювали" десь близько 65 відсотків явку. Хоча планували заробити її 70-75, але трошки менше зробили. Як і очікувалось, більшість голосів вони "намалювали" за "Єдиную Россию" — близько 75% від загальної кількості бюлетенів", — розповів в марафоні "Суспільне. Спротив" перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Окупаційна влада заявила про явку понад 65% на псевдовиборах на ТОТ Херсонщини
Херсонщина. У Горностаївському районі чоловік пришов на так звані "вибори", 10 вересня 2023 року Фото: Выборы.Херсонская область/Telegram

До так званої "Херсонської облдуми" пройшли 28 кандидатів від "Єдиной России", чотири — від КПРФ, три — від ЛДПР та один кандидат від "Справедливой России — за правду".

"Абсолютно передбачуваний сценарій розвитку подій. Вже заздалегідь орієнтовно готові й зрозумілі цифри, які не показують реальний стан справ. Напівпорожні виборчі дільниці, активність мобільних виборчих дільниць по домівках громадян в супроводі автоматників. Це все кричуще порушення норм і правил проведення таких заходів. Відповідно що вибору такого кшталту не будуть визнані жодною цивілізованою країною. Навіть спостерігачів на ці вибори привезли набравши в вишах країни іноземних студентів, видавали їх за представників іноземних спостережних організацій", — заявила в марафоні "Суспільне. Спротив" керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

Окупаційна влада заявила про явку понад 65% на псевдовиборах на ТОТ Херсонщини
Фото: пропагандистський канал Выборы.Херсонская область/Telegram

Так званий "реєстр виборців", про який заявляє окупаційна "виборча комісія" не відомо як формувався, росіяни зробили акцент на екстериторіальні виборчі дільниці, де взагалі неможливо проконтролювати хто голосував чи взагалі брав участь, а також на побудинковий обхід, розповів в коментарі Суспільному перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"Ті дільниці стаціонарні, які вони відкривали, вони ставили навіть на відкритому просторі: в місцях скупчення людей, біля ринків. Робили це для того, щоб людям було максимально складно уникнути голосування. Людей чіпали просто, хто проходив повз. Примушували голосувати, є документи, немає – без різниці", — розповів Соболевський.

Політолог та керівник обласного відділення комітету виборців України Дементій Білий говорить, процес, який відбувався на тимчасово окупованих територіях неможливо назвати виборами.

"Коли ми дивилися фотографії так званого "виборчого процесу", бачили, як люди під час голосування брали бюлетені і розписувалися. Бачили пусті аркуші. Тобто один-два підписи на одному аркуші, де розміщується багато виборців. Це означає, що жодних 65 відсотків не було: це така пропагандистська вигадка окупантів. Вони провалили ці вибори і лише створили картинку для пропагандистських ЗМІ", — повідомив політолог.

Окупаційна влада заявила про явку понад 65% на псевдовиборах на ТОТ Херсонщини
Херсонщина. Підрахунок голосів людей після завершення псевдоголосування, 10 вересня 2023 року Фото: Выборы.Херсонская область/Telegram

Він говорить, що наслідки цього "шоу" ніякої юридичної сили не матимуть.

"Будемо сподіватися що скоро, дуже скоро всі наші території будуть звільнені й всі наші люди будуть вільні. Тому що тиск, під яким вони живуть досить тривалий термін, шалений просто. І зараз виживати, зберігаючи Україну в серці, дуже складно нашим людям", — сказав Соболевський.

Що відомо про псевдовибори на лівобережжі Херсонщині

Дострокове голосування на так званих "виборах" до фейкового органу — Херсонської обласної думи розпочалося 2 вересня. "Виїзні" комісії "працювали" у так званих "Великолепетиському, Горностаївському, Іванівському, Каланчацькому, Новотроїцькому, Чаплинському, Скадовському районах та Новокаховському міському окрузі"

1 вересня "голосування" проводили за межами окупованої Херсонщини, на так званих екстериторіальних дільницях, які начебто відкрили у 81 регіоні Росії. У третій день псевдовиборів на тимчасово окупованій території Херсонської області так звана "голова виборчої комісії Херсонської області" Захарова заявила про явку 37,66% за результатами двох днів "дострокових виборів".

Охочих проголосувати у "дострокових виборах" з 5 по 7 вересня у "Олешківському, Верхньорогачицькому, Генічеському, Голопристанському, Каховському та Нижньосірогозькому районах" не багато, тому російські окупанти не тільки організували "додаткове голосування", а й вдалися до різних методів тиску на людей.

Також на ТОТ Херсонщини, де російські окупанти проводять так звані "вибори" до "Херсонської обласної думи", зафіксували випадки, коли чоловікам відразу після голосування вручали повістки про мобілізацію.

Рух "Жовта стрічка" повідомив, що на тимчасово окупованій території Херсонщини під час проведення псевдовиборів російські військові грабували місцеве населення та принижували тих, хто відмовлявся голосувати.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок