Подворовий обхід, зброя, спам-розсилки: як на псевдовиборах на ТОТ Херсонщини роблять "високу явку"

Подворовий обхід, зброя, спам-розсилки: як на псевдовиборах на ТОТ Херсонщини роблять "високу явку"

Доповнено
Бюлетень на псевдовиборах
. Тимчасово окупована Херсонщина. Бюлетень для "голосування" за партії, 4 вересня 2023 року Фото: Пропагандистський канал "Избирательная комиссия Херсонской области"/Telegram

Третій день псевдовиборів на тимчасово окупованій території Херсонської області проходить як і два попередні: так звані "виїзні комісії" у супроводі озброєних російських військових роблять подворові обходи й змушують людей голосувати.

Про це в марафоні "Суспільне. Спротив" розповіла депутатка Херсонської міськради Оксана Погомій.

"Люди, які проживають на окупованій території розповідають, що зі скриньками ходять колаборанти з військовими РФ та вимагають голосувати за "Єдиную Россию", хоча в бюлетені декілька партій. Перед виборами вони в деяких селах у людей забрали паспорти, телефони й сказали, що повернуть, коли перевірять. Ходять з автоматами, фіксують на камеру це голосування. Так все проходило й у нас в Херсоні, коли референдум проходив", — каже Погомій.

За її словами, явка на "виборах в Херсонську облдуму", не може бути високою. Багато хто з людей виїхав з окупації.

Подворовий обхід, зброя, спам-розсилки: як на псевдовиборах та ТОТ Херсонщини роблять "високу явку"
Тимчасово окупована Херсонщина. Лазурне. Виборчу дільницю облаштували на вулиці, 3 вересня 2023 року Фото: Пропагандистський канал "Избирательная комиссия Херсонской области"/Telegram

Втім так звана "голова виборчої комісії Херсонської області" Захарова заявила про явку 37,66% за результатами двох днів "дострокових виборів" на ТОТ Херсонщини та трьох днів голосування на екстериторіальнихДільниці розташовані на території Росії дільницях.

"Вони малюють 20 відсотків за два дні по Херсонщині, хоча у них дуже мала явка. Ніхто не хоче йти на вибори. Вони виїжджають з урнами, потім виставлять свої, потрібні їм результати. Вони завжди так роблять, не тільки на окупованих територіях, а й у РФ. Те, що наші люди не хочуть голосувати, то це факт", — заявив в марафоні "Єдині новини" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

Подворовий обхід, зброя, спам-розсилки: як на псевдовиборах та ТОТ Херсонщини роблять "високу явку"
Тимчасово окупована Херсонщина. Новотроїцьке. Виборчу дільницю облаштували в центрі селища, 4 вересня 2023 року Фото: Пропагандистський канал "Избирательная комиссия Херсонской области"/Telegram

Про демократичність вибору, навіть видимість законності тут не йдеться, говорить голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. В марафоні "Суспільне. Спротив" вона сказала, що росіяни переслідують виключно одну ціль — політичну інтеграцію окупованої території, згідно з їхнім законодавством, в простір РФ.

"Недостатньо умовно включити територію в конституцію РФ, потрібно включити в процес політичний, який в Росії не існує повноцінно, там демократія давно скасована. Ми розуміємо, що там не може бути ні високої явки, ні реального волевиявлення. Але та невелика кількість громадян, які будуть організовувати цей процес, вони не зможуть зробити крок назад. Згідно з українським законодавством, організація незаконних виборів, референдумів — це злочин", — сказала Айвазовська.

Подворовий обхід, зброя, спам-розсилки: як на псевдовиборах та ТОТ Херсонщини роблять "високу явку"
Тимчасово окупована Херсонщина. Скадовськ. Так звані "члени виїзних комісій" ходять зі скриньками для "голосувань" по домівках місцевих жителів, 4 вересня 2023 року Фото: Пропагандистський канал Избирательная комиссия Херсонской области/Telegram

Одним із "методів" спонукання жителів тимчасово окупованої території Херсонщини до участі у псевдовиборах є спам-розсилка з так званого "виборчкому". Про це в Telegram повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"Окупаційна влада намагається хоч якось "розгойдати" місцеве населення. Але річ у тім, що явки на ці "вибори" як не було, так і немає. Якби не вʼїзні бригади Росгвардії й поліції з урнами для голосування і побудинковими обходами, з психологічним тиском на наших людей, явка б трималася лише на місцевих колаборантах", — написав Юрій Соболевський.

В ОПОРІ радять не брати участь у так званому "виборчому процесі" на окупованих територіях. Голова правління Громадянської мережі Ольга Айвазовська говорить, що рано чи пізно українському парламенту доведеться переглядати все законодавство, яке стосується деокупованих територій.

"Там однозначно виникне питання участі політичної. Але зараз я б закликала громадян, які думають про своє майбутнє, не брати участь в організації процесу тому, що це — кримінальний злочин. Це не стосується тих громадян, які під тиском приходять на виборчі дільниці. Вони відповідальності за такі дії не мають", — сказала Айвазовська.

1 вересня "голосувати" почали за межами окупованої Херсонщини, на так званих екстериторіальних дільницях, які начебто відкрили у 81 регіоні Росії та Криму. Вони "працюватимуть" до 4 вересня. За результатами першого дня "голосування", окупаційна центральна виборча комісія заявила, що явка становить 4,47%.

З 2 серпня на тимчасово окупованій території Херсонської області розпочалось дострокове голосування на так званих "виборах" до фейкового органу — Херсонської обласної думи. Воно триватиме до 7 вересня. Далі — протягом трьох днів 8, 9 та 10 вересня, проведуть "єдиний день голосування".

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок