"Плануємо запатентувати дизайн". Підприємець з Чернівців шиє сумки та амуніцію для військових

"Плануємо запатентувати дизайн". Підприємець з Чернівців шиє сумки та амуніцію для військових

"Плануємо запатентувати дизайн". Підприємець з Чернівців шиє сумки та амуніцію для військових
. Фото: Facebook/Чернівецький обласний центр зайнятості

Чернівецький підприємець Максим Коровін шиє амуніцію та сумки у стилі мілітарі. Чоловік планує запатентувати їхній дизайн, аби продавати речі за кордон. Раніше Коровін займався аксесуарами зі шкіри, а з початком повномасштабної війни почав шити військове спорядження.

У 2022 році Максим Коровін виграв грант від "ЄРобота" та розширив своє виробництво. На 250 тисяч гривень закупив необхідні матеріали та найняв на роботу двох працівників. Суспільне Чернівці розповідає історію підприємця.

"Повернулись до того, що добре вміємо"

У 2017 році Максим Коровін зі своїм другом орендували гараж, закупили матеріали та інструменти й почали пробувати виготовляти шкіряну продукцію. Швейних машинок у них не було, шити вони не вміли, тому все робили вручну. Пізніше підприємець почав наймати людей та закуповувати обладнання. Наразі у цеху Максима працює команда з 17 людей.

До початку повномасштабної війни на підприємстві шили шкіряні гаманці, сумки та інші аксесуари. У 2022 році Максим Коровін вирішив переформатувати своє виробництво на створення військового спорядження, продовжуючи займатись шкіряними виробами.

"Коли почалась війна, ми зрозуміли, що повинні робити те, що ми вміємо. У нас було обладнання і люди. Розуміли, що зараз нікому не потрібні наші шкіряні аксесуари. Вже через тиждень ми почали розробляти перші прототипи військового спорядження", розповідає Коровін.

Почали виготовляти ремені для зброї, а згодом підсумки, чохли, каремати та рюкзаки. На початку виробництва в країні було мало нейлонової тканини - це ускладнило виготовлення амуніції. Також процес пошиття таких речей відрізнявся від виготовлення шкіряних виробів.

Підприємець з Чернівців шиє сумки та амуніцію для військових
Максим Коровін. Суспільне Чернівці

"Складнощі були з тим, що доводилося по-іншому налаштовувати обладнання, змінювати процеси. Велику роль під час пошиття відігравали навіть товщина голки та нитки. Навіть 2 міліметри могли все вирішити. Проте це не така велика проблема, як сам матеріал. На початку війни в Україні було дуже мало запасів нейлонового матеріалу. А ця тканина - запорука надійності і довговічності", каже Коровін.

Цьогоріч підприємець виграв грант у розмірі 250 тисяч гривень від "ЄРобота" на розвиток власної справи. На ці гроші Максим докупив обладнання, зробив запас тканини і фурнітури. А також найняв на роботу двох спеціалістів.

"Ми десь перші три місяці активно все тестували — брали фурнітуру, ламали, підпалювали. Потім давали тестувати речі військовим. Вони нам давали якийсь відгук", — розповідає Коровін.

"Хочемо запатентувати свій дизайн"

Вироби мають різну складність виготовлення, тому пошиття займає від 15 до 45 хвилин. Це залежить від розподілу роботи та майстерності оператора.

"Ми хочемо спробувати нашу продукцію продавати за кордон — на європейському та американському ринку. Будемо пробувати це патентувати, щоб запобігти труднощам потім. Але це все дуже відносно, бо вже деякі китайські виробники роблять наші товари, які ми починали робити зі шкіри. Ми самостійно придумали цей дизайн. В принципі, їм нічого не заважає це скопіювати і потім використовувати", — розповідає Коровін.

За словами підприємця, торік було більше запитів від військових, тому їхні замовлення опрацьовували першочергово. Наразі виробляють однакову кількість шкіряних виробів та військової амуніції.

Підприємець з Чернівців шиє сумки та амуніцію для військових
Фото: Instagram/skin.and.skin_military

На початок