Реєстр корупціонерів: скільки та яких справ у базі НАЗК від Рівненщини

Реєстр корупціонерів: скільки та яких справ у базі НАЗК від Рівненщини

НАЗК відкрило реєстр корупціонерів
. Скрин з сайту НАЗК

З початку 2023 року в Єдиний державний реєстр корупціонерів НАЗК внесли майже сто записів по Рівненщині. Ці дані Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило з 4 вересня, справи мають завершені судові рішення. Публічний доступ до реєстру був закритий з початку повномасштабного вторгнення РФ.

Станом на 8 вересня у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення на сайті НАЗК 98 записів стосуються Рівненської області, за якими ухвалені судові рішення:

  • за Кримінальним кодексом — 74;
  • за Кодексом про адміністративні правопорушення — 24.

Реєстр корупціонерів
Скрин з сайту НАЗК

Вибірка ухвалених судових рішень на Рівненщині за статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 1 ст. 369 "Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі" — 60, одного корупціонера засудили до двох років ув'язнення, інших оштрафували на 17 тисяч гривень;
  • ч. 1 ст. 368 Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою — 5. У двох випадках присудили штраф 34 000 грн з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із виконанням функцій представника влади та здійсненням правоохоронної діяльності в правоохоронних органах строком на три роки. Одного корупціонера покарали штрафом 17 000 грн з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із виконанням функцій представника влади та здійсненням правоохоронної діяльності в правоохоронних органах на строк один рік. Іншого штрафом у 34 000 гривень, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих функцій в юридичних особах публічного права строком на один рік. Ще одного — штрафом 20 400 грн з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з здійсненням організаційно-розпорядчих функцій строком на один рік.
  • ч. 2 ст. 369-2 Зловживання впливом — 4, їх покарали штрафом у розмірі від 35 700 до 42,5 тисяч гривень;
  • ч. 3 ст. 354 Підкуп працівника підприємства, установи чи організації — 2. До однієї з фігуранток суд задіяв штраф 34 000 гривень, до іншої — 10 200 грн.
  • ч. 2 ст. 191 Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем — 1, суд покарав штрафом 3 400 грн з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків, строком на один рік.
  • ч. 1 ст. 354 Підкуп працівника підприємства, установи чи організації — 1, суд оштрафував на 34 000 гривень.
  • ч. 4 ст. 354 Підкуп працівника підприємства, установи чи організації — 1. Корупціонерку засудили до трьох років позбавлення волі, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, До неї задіяли іспитовий термін на один рік.

Вибірка ухвалених судових рішень на Рівненщині за статтями Кодексу про адміністративні порушення:

  • ч. 1 ст. 172-6 Порушення вимог фінансового контролю — 7, в усіх випадках суд призначив штраф 850 грн;
  • ч. 1-2 ст. 172-7 КУпАП Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів — 16, суд призначив штраф від 1 700 до 6 800 грн, в одному з випадків також задіяв додаткове стягнення у виді позбавлення права обіймати посади, що пов`язані з виконанням функції держави або місцевого самоврядування, на один рік. У цьому переліку є ексміський голова Рівного Олександр Третяк.

За цей же період, з 1 січня по 8 вересня, у 2022 році у реєстр корупціонерів внесли 112 записів: 61 за статтями адмінкодексу та 49 — за статтями Кримінального кодексу України.

Що таке реєстр корупціонерів

Реєстр корупціонерів – це портал, де міститься інформація про всіх фізичних та юридичних осіб, які вчинили корупційні правопорушення. НАЗК адмініструє цей реєстр з лютого 2019 року.

"Відкриті дані – це потужний інструмент доброчесності, а отже антикорупції. Відкриття даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, свідчить, що з урахуванням безпекових аспектів можуть бути відкриті й дані Реєстру декларацій", – цитують на офіційному сайті голову НАЗК Олександра Новікова.

З початком повномасштабного вторгнення РФ державним органам, серед яких й НАЗК, довелося обмежити доступ до низки реєстрів, зокрема, і до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

З 4 вересня публічний доступ відновили. У Нацагентстві пояснили, що відсутність доступу до такої інформації значно ускладнює діяльність державних органів та інших організацій, зокрема, під час призначення претендентів на відповідні посади, здійснення публічних закупівель та інших правочинів.

Відновивши доступ до реєстру, НАЗК врахувало і безпекові аспекти. Нацагентство отримало від Міноборони України відповідь про відсутність ризиків у разі відновлення доступу до реєстру, проте за умови невідображення відомостей стосовно місця роботи, посади на час вчинення особою корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок