"Таких палат має бути більше". У медзакладах на Буковині відкрили дві інклюзивні палати

"Таких палат має бути більше". У медзакладах на Буковині відкрили дві інклюзивні палати

"Таких палат має бути більше". У медзакладах на Буковині відкрили дві інклюзивні палати
. Інклюзивна палата у Чернівцях. Джерело: facebook/Чернівецький обласний госпіталь ветеранів війни

У Чернівецькому госпіталі ветеранів війни та Сторожинецькій лікарні відкрили інклюзивні палати. У них зможуть перебувати військові з ампутаціями ніг та люди з інвалідністю. Палати облаштували за гроші міжнародних організацій – загальна вартість робіт становить понад 600 тисяч гривень. Суспільне Чернівці розповідає, які умови створили в інклюзивних палатах.

"Для пацієнта з супроводом"

У Сторожинецькій багатопрофільній лікарні інклюзивну палату облаштували у хірургічному відділенні. Вона розрахована на перебування одного пацієнта, а також людини, яка його супроводжує.

"У нас є 3 500 людей з інвалідністю, з них орієнтовно 80 – мають інвалідність І групи, тобто потребують догляду або пересуваються на кріслі колісному. Вони потребують індивідуальної палати, бо мають свої фізіологічні потреби", – каже гендиректор лікарні Олександр Войцеховський.

У палаті встановили ліжка однієї з кріслом колісним висоти, щоб пацієнтам було зручно й легко пересідати, розповіла голова обласної громадської організації людей з інвалідністю "Лідер" Валентина Добридіна.

"Ліжко зі спеціальним матрацом для пацієнта з інвалідністю. Є розкладне крісло, для людини, яка його буде супроводжувати. Столик на колесах з чайником. Найголовніше – у палаті є багато місця для маневрування на кріслі колісному, щоб було зручно", – каже Добридіна.

Інклюзивна палата Сторожинець
Інклюзивна палата у Сторожинці. Фото: Суспільне Чернівці

Умови в інклюзивній палаті у Сторожинці
Фото: Суспільне Чернівці

"З кондиціонером та кнопкою виклику медиків"

Інклюзивна палата у госпіталі ветеранів війни у Чернівцях розрахована на трьох пацієнтів – у ній перебуватимуть військові з ампутаціями ніг. Як і в Сторожинецькій лікарні у палаті є окремий санвузол з душовою кабіною, холодильник та телевізор. Крім цього, поблизу ліжок встановили кнопку для виклику персоналу та кондиціонер.

"У душовій кабіні немає піддона, щоб людина на кріслі колісному могла легко проїхати й пересісти на стілець. Сам душ розрахований на такій висоті, щоб людина могла його дістати й комфортно користуватися. Також біля раковини є кріплення, щоб люди, яким важко стояти на ногах, могли опиратися", – розповідає Добридіна.

Інклюзивна палата у Чернівцях
Санвузол у палаті у Чернівцях. Фото: Суспільне Чернівці

У госпіталі ветеранів війни потребують більше таких палат, каже виконувач обов'язків гендиректора закладу Віталій Полатайчук.

"Інклюзивні палати передбачають доступність до санвузла, до користування так само холодильником, тумбочками. Так само врахували розташування кондиціонування, систем вентиляції та знезараження повітря. У цій палаті мають перебувати пацієнти з ампутаціями нижніх кінцівок. Наразі є додаткові розпорядження щодо облаштування палат для пацієнтів з апалічним синдромом", – каже Полатайчук.

Палати облаштували за гроші японських та американських донорів, каже Добридіна.

"Палата у госпіталі ветеранів війни нам обійшлась разом з обладнанням приблизно 400 тисяч гривень. А палата у Сторожинці – має меншу площу, її облаштування вартувало 220 тисяч разом з обладнанням. На жаль, наразі ми знаємо, що людей з інвалідністю стає більше. Військові повертаються з пораненнями, також кожна людина має право на гідне та якісне отримання медичних послуг".

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок