Залишилось менше місяця: як і де обміняти монети і банкноти, які вилучають з обігу

Залишилось менше місяця: як і де обміняти монети і банкноти, які вилучають з обігу

В Україні вилучають з обігу дрібні монети та банкноти старого зразка до 2003 року. Обміняти їх можна до 30 вересня, інформують на сайті Національного банку. Йдеться про розмінні монети номіналом одна, дві, п’ять, 25 копійок та банкноти від однієї до 200 гривень.

Про це 5 вересня в етері Суспільне. Спротив розповів начальник управління нумізматичної продукції та банківських операцій департаменту грошового обігу НБУ Євген Кондратенко.

З його слів, банк розпочав процес обміну ще у 2019 році. Вилучити з обігу шість номіналів банкнот і шість номіналів монет планували за три роки. Але через вторгнення РФ процес відтермінували ще на рік.

“До 30 вересня 2023 року Національний банк і уповноважені банки ще продовжать приймати монети номіналом одна, дві, п’ять і 25 копійок та банкноти — від однієї до 200 гривень зразка 2003 року. Вже після 30 вересня ці монети вилучаються з обігу. Таким чином, ми забезпечимо заходи, які будуть давати змогу нам зекономити на обслуговуванні готівкового обігу і випуску таких монет”, — пояснив Євген Кондратенко.

Обмін монет та банкнот: які гроші потрібно замінити та як це зробити
Монети і банкноти, які підлягають обміну до 30 вересня. Фото: НБУ

Начальник управління нумізматичної продукції та банківських операцій департаменту грошового обігу НБУ зазначив, що обмін монет і банкнот відбувається через підрозділи НБУ в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі, Харкові та Хмельницькому. Їхній графік роботи є на сайті Національного банку.

“Додатково ми працюємо з уповноваженими банками, які також здійснюють обмін та приймання таких банкнот і монет. Це Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк і ПУМБ. Для самого обміну нічого не потрібно, окрім, можливо, паспорта, який знадобиться клієнтам при відвідуванні банку, якщо необхідно буде оформити перепустку. А так ця послуга абсолютно безкоштовна”, – додав Євген Кондратенко.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок