На Рівненщині вперше прооперували ваду серця без розрізу грудної клітки

На Рівненщині вперше прооперували ваду серця без розрізу грудної клітки

На Рівненщині вперше прооперували ваду серця без розрізу грудної клітки
. Фото: Facebook відділення інтервенційної радіології та реперфузійної терапії

Вперше на Рівненщині прооперували ваду серця без розрізу грудної клітки. Це зробили фахівці центральної міської лікарні пацієнту, який звернувся зі скаргами на задишку і відчуття втоми. Для малоінвазивної операції задіяли спеціальний пристрій — оклюдер.

Про це 5 вересня повідомили у Facebook відділення інтервенційної радіології та реперфузійної терапії.

38-річний чоловік звернувся у Рівненську центральну міську лікарню зі скаргами на задишку і відчуття втоми. Його обстежили і виявили дефект міжпередсердної перетинки діаметром 13 міліметрів.

"Анатомічно праві та ліві відділи серця розділені тонкою стінкою, так званою перегородкою. Трапляються патології, коли у перегородці є отвір – дефект міжпередсердної перегородки. І при наявності отвору, кров з лівого передсердя потрапляє в праве, потім у правий шлуночок і легеневу артерію, викликаючи розтягнення і перевантаження цих відділів серця. Це, в свою чергу, призводить до порушень в роботі серця, розвитку серцевої недостатності, аритмій", — йдеться у повідомленні.

Якщо цей дефект не прооперувати, він може зумовити бронхо-легеневі захворювання і навіть незворотні зміни у судинах легень та їхній склероз.

Пацієнта прооперували 4 вересня фахівці відділення інтервенційної кардіології під керівництвом Романа Овсійчука. Чоловіку без розрізу грудної клітки через прокол судини стегна імплантували спеціальний пристрій.

"Оклюдер — пристрій, що являє собою два поєднані диски з нітинолуСплав титану та нікелю, що має властивості пам’яті форми, заповнені тонкими нитками з дакрону, синтетичного полімеру. Ці матеріали повністю біосумісні та гіпоалергенні, не мають магнітних властивостей. У складеному стані оклюдер розташовується в тоненькій трубочці – катетері. При розправленні в порожнині серця набуває своєї початкової форми таким чином, що один з його дисків розташовується в лівому передсерді, другий – в правому, закриваючи патологічний отвір", — пояснили у повідомленні.

І додали, що завдяки методикам внутрішньосудинного втручання вади серця можна лікувати без розрізу грудної клітки, без застосування штучного кровообігу та зупинки серця і, без глибокого наркозу.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок