На Хмельниччині призначили дату розгляду судової справи, яка стосується знущання над коровою у селищі Антоніни

На Хмельниччині призначили дату розгляду судової справи, яка стосується знущання над коровою у селищі Антоніни

На Хмельниччині призначили дату розгляду судової справи, яка стосується знущання над коровою у селищі Антоніни
Корова, над якою познущалися на громадському пасовищі. Фото: Суспільне Хмельницький, 12 липня 2023 рік.

У Красилівському районному суді Хмельницької області 15 вересня 2023 року розглядатимуть справу щодо знущань із корови, що мали місце у травні у селищі Антоніни. Вчора, п'ятого вересня, там відбулося підготовче судове засідання.

Про це Суспільному розповіла прессекретарка районного суду Світлана Кушмінська.

"Обвинуваченому інкримінують частину 1 статті 299 Кримінального кодексу (жорстоке поводження із тваринами). В обвинувачені зазначено, що чоловік прив'язав корову ланцюгом і волік її, внаслідок чого тварина отримала ушкодження. Інших дій там немає. Санкція статті передбачає обмеження волі на 1—3 роки чи позбавлення волі на 2—3 роки", — розповіла Кушмінська.

Окрім того, чоловіку інкримінують і частину 4 статті 185 Кримінального кодексу (викрадення чужого майна, поєднане з проникненням в інше приміщення, вчинене в умовах воєнного стану), додала прессекретарка.

"В обвинуваченого є проблеми зі здоров'ям, тож слухання може відбуватися у закритому режимі", — зазначила Кушмінська.

Як переконана дочка власниці тварини Людмила Булка, справа розглядатиметься не на одному судовому засіданні.

"Це, мабуть, буде перше і не останнє слухання, тому що мають ще заслухати чотирьох свідків. Очікуємо звісно на позитивний результат. Тому що зло має бути покаране, а в даній ситуації дана людина має бути ізольована від суспільства", — розповіла Людмила.

Зараз стан корови задовільний. За словами Людмили, нагальної потреби викликати до неї ветеринарів немає.

Що відомо про знущання з корови:

  • Оголошення про те, що корова лежить біля польової дороги, 29 травня опублікував у соцмережах працівник місцевого фермерського господарства.
  • Дочка власниці корови Людмила Булка розповіла: тільну на сьомому місяці корову прив’язали, як і завжди, на громадському пасовищі. Туди трактором приїхав 22-річний чоловік із сусіднього села Печеськи. Від місця, де паслась корова до місця, де її знайшли — орієнтовно два з половиною кілометри.
  • В корови були вибиті зуби, розбита губа, тварина була понівечена й знесилена, розповіла Людмила.
  • За фактом наруги над коровою відкрили кримінальне провадження, за частиною 1 статті 299 "Жорстоке поводження з тваринами" Кримінального кодексу України. Згодом провадження закрили.
  • Але після того, як власниця тварини та зоозахисники висловили своє незадоволення даним рішенням, постанову про закриття кримінального провадження за фактом знущання над коровою поліція скасувала. При винесенні постанови не використали пункт статті 299 "Жорстоке поводження з тваринами" Кримінального кодексу України, визнали лише такі дії як знущання над твариною.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок