Петицію про відновлення партнерських пологів створили в Ужгороді

Петицію про відновлення партнерських пологів створили в Ужгороді

Петицію про відновлення партнерських пологів створили в Ужгороді
. Суспільне Закарпаття

252 підписів зібрала сьогодні петиція про повернення практики партнерських пологів в місті Ужгород. Про це сказала її авторка Анастасія Черкіс. За її словами, партнерські пологи через коронавірусну інфекцію заборонили в Ужгороді 23 березня. Збір підписів розпочали 14 серпня, щоб петицію розглянули, за неї мали проголосувати щонайменше 250 людей.

Ніколетта Лецо народила хлопчика через два дні після заборони партнерських пологів в Ужгороді. Каже: готувалися до того, що народжуватимуть разом із чоловіком, ходили на курси.

"Мені було дуже важко з дитиною саме після пологів. Це моя перша дитина, якби була друга, я би вже знала, що і як робити. І я би дуже хотіла, щоб зі мною був чоловік або мама, щоб допомогти мені в ці дні, після пологів", — розповіла жінка.

Валерія Зайцева народить першу дитину за місяць. Присутність чоловіка при пологах для неї також дуже важлива. Жінка пояснила, що так почуватиметься спокійно.

"І це якось інтимно і має бути по-сімейному, приємно, коли чоловік підтримує, розуміє, він знає як сказати та допомогти", — сказала Валерія.

Петицію про відновлення партнерських пологів створили в Ужгороді

Авторка петиції Анастасія Черкіс проводить заняття для вагітної Валерії: вчить жінку, як доглядати за новонародженим.

"Вже більше, як у 20 містах України відновили партнерські пологи, — розповіла Анастасія Черкіс. — Так, там є особливості ведення цих пологів: це дистанція, це засоби індивідуального захисту. Але якщо твій чоловік буде в масці і буде зберігати дистанцію з медперсоналом, але не з тобою, це вже є дистанція".

Завідувач пологового відділення Ужгородського пологового будинку Георгій Патлякевич пояснив, що ті партнери, які хотіли би бути на пологах, мали би мати ПЛР-тести негативні протягом 48 годин.

"Але не завжди вдається до моменту родів ці тести або зробити, або не встигнути зробити, бо пологи — це ургентна ситуація і породілля і партнери можуть на них розраховувати. Народжують жінки з Ужгорода, Ужгородського району, і з тих районів, де зараз досить висока захворюваність на коронавірус. Це Тячів, Іршава, Виноградів, Хуст, Перечин".

За словами завідувача пологового відділення в Ужгороді Георгія Патлякевича, відновити партнерські пологи зможуть, коли Закарпаття віднесуть до зеленої зони.

Читайте також: В Ужгороді хочуть забудувати ділянки поруч з Кафедральним собором та у кварталі Малий Галагов

На початок