Коронавірус: Сумщина наближається до "жовтої зони"

Коронавірус: Сумщина наближається до "жовтої зони"

Коронавірус: Сумщина наближається до "жовтої зони"
. reachinitiative.maps.arcgis.com

Сумщина наближається до "жовтої зони" за рівнем небезпеки поширення коронавірусу. Про це 19 серпня розповів очільник управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Сергій Бутенко.

За його словами, один з показників для переміщення регіону в іншу зону – кількість ліжок в лікарнях, зайнятих пацієнтами з COVID-19 та з підозрою на хворобу.

"Якщо взяти 375 ліжок в закладах першої хвилі, визначених під COVID, то на сьогодні зайнято вже 47%. Показник переміщення в іншу зону – це 50% і більше. Тут (в центрі інфекційних хвороб - ред.) наповненість ліжок вже сягає понад 75%, а якщо говорити про хворих ще з підозрами, то майже 80% ліжок вже зайнято", - сказав Бутенко.

В області прийняли рішення ініціювати задіяння другої хвилі закладів охорони здоров’я для лікування коронавірусу. Таких лікарень на Сумщині 12, у яких 481 місце для хворих з коронавірусом. У тому числі - 26 реанімаційних ліжок. Також є 36 апаратів штучної вентиляції легенів, розповів Бутенко.

Коронавірус: Сумщина наближається до "жовтої зони"
Суспільне Суми

Центр інфекційних хвороб ім. З.Красовицького (колишня обласна інфекційна лікарня) повністю забезпечений засобами захисту, але потребує постійного поповнення певних категорій засобів, розповів директор центру Юрій Будніков. "Кожної доби ми використовуємо від 60 до 80 респіраторів другої групи захисту, також комбінезони та халати потребують поповнення. Є невелика стурбованість, якщо ця кількість людей буде залишатися хворих, потреба не зменшиться", - сказав Будніков.

Читайте також: Гроші, ліжка та обладнання: лікарні Сумщини розповіли, що мають для лікування людей з COVID-19

Із лікарень, які мають відкриватись у другу хвилю, поки готується Сумська лікарня №5. За словами Сергія Бутенка, коштів з Національної служби здоров’я, яка фінансує заклади лікування пацієнтів з коронавірусом, має вистачити на 300% оплати праці медпрацівників і поповнення запасів засобів захисту.

Про негативні наслідки від хвороби розповіла головна інфекціоністка області Ірина Троцька. Вона вважає, що на перебіг хвороби та на стан пацієнта часто впливає його особисте ставлення до хвороби і настрій.

"У нас були випадки, коли 90-річні бабусі і дідусі, які позитивно настроєні. Заходиш в палату – вони тобі посміхаються і все окей, і вони виписуються, одужують. Хоч були випадки, коли з двобічною пневмонією такі люди були. А були випадки, коли з однобічною пневмонією молоді люди, але вони негативно якось настроєні, це ясно, що вони стурбовані, переживають, але все-таки позитив має бути", - сказала Троцька.

Ірина Троцька додала, щоб не опинитися в умовах суворого карантину, як навесні, сумчанам треба дотримуватися простих правил безпеки: носіння масок, соціальна дистанція та дезінфекція.

Коронавірус: Сумщина наближається до "жовтої зони"
Суспільне Суми

Про те, що окремі населені пункти чи райони на Сумщині можуть віднести до зон із суворішим карантином, ніж зараз, розповіла в ефірі програми "Тема дня" 19 серпня лікарка-епідеміолог Сумського обласного лабораторного центру Галина Христенко.

За її словами, по області за останні 14 днів зареєстровано 453 нові випадки коронавірусу, а це 44% від загальної кількості з початку епідпроцесу. В Сумах темпи ще більші - за останній тиждень 253 випадки, а з початку загострення епідситуації – 438. Тобто, більше 50% за останні два тижні.

Показник перебування регіону в "зеленій" зоні не повинен перевищувати 40%.

"Сьогодні ми підрахували показник, він вираховується на 100 тис населення. По області він перевищив 40 на 100 тис. Він становить 42,6%. І таких адміністративних територій, де показник перевищено, у нас 5. На першому місці Недригайлів. Тут майже 120%. А 120 – показник "помаранчевої" зони. Друге місце – Суми. Показник – 95,3 %. Це показник жовтої зони. Третє місце – Кролевець – 87,5%. Далі – Сумський район – 62,6. І останній – Охтирський район – 58,9%. Інші адміністративні території мають показники зеленої зони", - сказала Галина Христенко.

В уряді розповіли, які правила діятимуть у кожній із зон.

Зелена зона:

  • перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах;
  • проведення масових заходів: не більше 1 людини на 5 м²;
  • кінотеатри мають бути заповненіне більше ніж на 50%;
  • перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

Жовта зона:

  • забороняється відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово

плюс діють обмеження зеленої зони.

Помаранчева зона:

забороняється

  • діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів;
  • діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час;
  • планові госпіталізації в лікарнях;
  • робота спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури;
  • прийом нових змін в дитячі табори;

діють обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 м² та не більше 100 людей загалом,

плюс діють обмеження жовтої зони.

Червона зона:

  • забороняється робота громадського транспорту;
  • забороняється відвідування закладів освіти;
  • забороняється діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів,

плюс діють обмеження помаренчевої зони.

Рішення про переведення регіону чи окремого населеного пункту до іншої зони можуть прийняти на засіданні комісії з ТЕБ та НС.

Автори - Ігор Стрельцов, Христина Члек.

Що відомо

  • На ранок 19 серпня CОVID-19 на Сумщині зафіксували у 57 людей. Суми - 46 інфікованих, Тростянець - 3, Сумський район та Шостка - по двоє, Конотоп, Ромни, Лебедин, Білопільський район - по одній людині. Усього за час епідемії в області зафіксували 1023 випадків інфікування, одужали - 498 людей, померли – 16.
  • Лікарню №5 у Сумах готують до прийому пацієнтів з підозрою на коронавірус. В інфекційній немає місць.
  • На ранок 18 серпня від ускладнень, викликаних COVID-19, на Сумщині померли троє людей: з Охтирки, Охтирського району та Тростянця. Такі дані Сумського обласного центру. За добу вірус зафіксували у 75 жителів області.
  • Сумська область - серед дев'яти областей України, які не готові до послаблення карантину.
На початок