"Прототипи виробів – військові". Чернівчанка шиє іграшки-талісмани для бійців з їхньої зношеної форми

"Прототипи виробів – військові". Чернівчанка шиє іграшки-талісмани для бійців з їхньої зношеної форми

"Прототипи виробів – військові". Чернівчанка шиє іграшки-талісмани для бійців з їхньої зношеної форми
. Волонтерка Галина Чаплак. Фото: Суспільне Чернівці

Чернівчанка Галина Чаплак шиє іграшки для бійців з їхньої зношеної форми. Займається цим майже рік на прохання знайомих військових. Це іграшки у вигляді гномів – їх бійці беруть з собою на фронт як обереги та талісмани, а також замовляють додому. Матеріали для виробів надсилають воїни та волонтери, частину з них Галина сама знаходить у комісійних магазинах чи серед знайомих.

За один день Галина може пошити до трьох іграшок. Їх відправляє бійцям, які воюють на Бахмутському напрямку та Запоріжжі. Суспільне Чернівці розповідає історію волонтерки.

"Ідею вигадали військові"

Для Галини Чаплак шиття та рукоділля – це хобі. Також жінка займається волонтерством, тому часто спілкується з військовими. Один з бійців бригади "Едельвейс" якось побачив мініатюрного гномика з фетру та штучного хутра, якого Галина пошила своїй доньці для шкільної виставки. Іграшка йому сподобалася, тому боєць попросив зробити для нього такий талісман у машину. Відтоді жінка вже майже рік шиє такі іграшки для військових.

"Першочергово іграшка мала кріпитися десь у машині. Але, коли я відправила перші дві іграшки бійцям у Бахмуті, вони почали їх ховати. Потім почали телефонувати інші військові, що теж хочуть такі іграшки", – пригадує Галина.

Військові разом з іграшкою-талісманом
Бійці, які замовили іграшку у волонтерки. Фото: Галина Чаплак

Перша іграшка Галини була зроблена з найпростіших матеріалів, а основою для неї була пляшка з під газованого напою. Опісля вигляд іграшки почав змінюватися: Галина виготовляє гномів більшого розміру та подарункові як невеликий рюкзак. Каже, найбільшою проблемою було знайти матеріали для вибору, тому військові запропонували надсилати майстрині свою зношену форму.

"Я була не проти, але не було з чого шити іграшки. Якщо потрібно платити орієнтовно 400 гривень за метр тканини, то я краще задоначу ці гроші. Тоді військові прислали мені штани, а я зробила їм ще іграшок", – розповідає Галина.

"Гноми мають ім'я та свій прототип"

У кожного гнома є свій прототип – це військові, які замовляють іграшку. Галина намагається у виробі передати зовнішність та характер бійців. Якось майже тиждень робити гномів для братів-близнюків, які повернулися з Канади захищати Україну. Також дає гномам імена й прикріплює шеврон з емблемою батальйону та бригади, де служить боєць.

"У Рівному у мене є подружка, яка волонтерить. Коли вона побачила ці іграшки, то спитала: "Це що за краса?". Я відповіла, що це Вадік з Орестом замовили. Так воно й пішло, що це Орест та Вадік. Відтак ми називали кожну наступну іграшку", – розповідає волонтерка.

Для військових ці гноми як обереги. Галина каже, часто військові теж хочуть собі гномика, але соромляться про це попросити. Дехто навіть намагається обміняти іграшки на щось, але бійці на це не погоджуються.

"Це для них дуже приємна річ. Що про них думають. Військові не бояться обстрілів, але от їм дають мій номер і кажуть замовляти іграшку, а вони: "Не буду. Мені соромно".

Іграшка-талісман для бійців, яку зробила Галина Шпак
Іграшка-талісман для бійців. Фото: Суспільне Чернівці

Швея Галина Шпак
Шеврони, які збирає донька Галини. Фото: Суспільне Чернівці

Галина шиє іграшки у свій вільний час, робить це безплатно. Каже, продавати їх не може, бо їм немає ціни. Натомість обмінює іграшки на шеврони, бо їх збирає донька.

"У нас тут є ціла колекція цих шеврончиків. Здебільшого це наші "Едельвейси". Ми спочатку хотіли зробити ярмарок. А потім я сіла й запитала у подруги, чи може вона оцінити цю іграшку? Я – ні", – розповідає жінка.

Галина каже, її знайома волонтерка проводить збір грошей для ЗСУ. Планує запропонувати їй надсилати іграшки у подарунок благодійника, які часто надсилають гроші. Крім цього, має іграшку-скарбничку у вигляді гнома – міркує над тим, щоб розмістити схожі вироби у громадських місцях для зборів.

"Зробити скарбнички й ставити їх у громадських місцях. Щоб люди хоча б питали для чого це. Щоб гном сам збирав гроші на ЗСУ".

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок