"Вікінг" став інструктором. Як нацгвардієць з Чернівців навчає військових тактичної медицини

"Вікінг" став інструктором. Як нацгвардієць з Чернівців навчає військових тактичної медицини

"Вікінг" став інструктором. Як нацгвардієць з Чернівців навчає військових тактичної медицини
. Фото: Західне територіальне управління Національної гвардії України

До повномасштабного вторгнення чернівчанин Андрій Охрімовський понад десять років був лікарем швидкої медичної допомоги, а у вільний час займався історичною реконструкцією – вивчав середньовічний побут та ходив у походи. Після 24 лютого разом з колегами-лікарями він пройшов навчання та став інструктором з тактичної медицини.

Зараз Андрій служить у Національній гвардії та навчає військових, як надавати домедичну допомогу та діяти в екстремальних ситуаціях. Суспільне Чернівці розповідає про службу нацгвардійця та його колишнє хобі.

"На кораблі вікінгів плавали по Дністру"

До початку повномасштабного вторгнення чернівчанин Андрій Охрімовський був медиком лікарні Міністерства внутрішніх справ у Чернівецькій області, а також черговим лікарем бригади швидкої медичної допомоги. Медициною чоловік займається вже понад десять років.

Андрій розповідає, його цікавив спосіб життя, коли не потрібно було постійно сидіти на місці, тому завжди шукав щось цікаве та нове. Так Андрій знайшов для себе хобі – почав займатися історичною реконструкцією. Разом з друзями чоловік вже майже 15 років вивчає епоху раннього середньовіччя.

"З друзями ми мали спільні інтереси. З 2009 року ми організували Клуб історичної реконструкції. Вивчаємо період IX-XI століття – це епоха Київської Русі та її північних сусідів [вікінгів]. Вивчаємо побут, ремесло. Намагаємося втілити їхнє життя у сучасному ракурсі", – розповідає Охрімовський.

Чернівчани займаються історичною реконструкцією

Для свого хобі учасники клубу вивчали археологічні пам'ятки та архіви. Так власноруч робили одяг з натуральних тканин, елементи озброєння та обладунки. А завдяки міжнародній співпраці змогли отримати бойовий корабель вікінгів.

"Спочатку ми робили кольчуги, шоломи, щити, сокири, мечі. Виготовляємо це своїми руками, але також залучаємо професійних ковалів. Тепер навіть можемо похвалитися, що маємо повнорозмірну модель корабля вікінгів – дракар. Це десятиметровий вітрильник, з яким ми ходимо у походи. Плаваємо по Дністру, Дніпру. Хлопці на ньому навіть у Чорне море виходили", – каже реконструктор.

Реконструктори відтворюють епоху раннього середньовіччя

Модель бойового корабля вікінгів
овий корабель "Дракар", на якому реконструктори сплавляються.

"Завдання – вижити, а лікувати будуть інші"

Серед товаришів Андрія також є інструктори з цивільної медицини. Після початку повномасштабного вторгнення вони спільно вирішили перекваліфікуватися й пройшли курси з тактичної медицини. Відтоді як інструктори проводять навчання з підрозділами ЗСУ, поліції та прикордонниками.

"У цій сфері ми з 2014 року проводимо навчання. Є досвід, тому ми вирішили, що його треба якомога ефективніше використовувати. Тут і зараз. Там, де це потрібно".

Зараз Андрій очолює медичну службу одного з чернівецьких підрозділів Нацгвардії. На своїх заняттях навчає за стандартами НАТО. Каже, знання та навички домедичної допомоги важливі для цивільних та військових, бо надають можливість допомогти потерпілому до прибуття бригади екстреної допомоги чи бойового медика.

Нацгвардієць з Чернівців Андрій Охрімовський навчає військових тактичної медицини
Фото: Західне територіальне управління Національної гвардії України

Андрій Охрімовський з Чернівців став інструктором з домедичної допомоги
Охрімовський навчає домедичної допомоги. Джерело: Національна гвардія України

"Всі, хто приходять на службу, проходять такі навчання. Це дозволяє вірно надати допомогу людям, які є свідками надзвичайної події. Намагаємося донести важливість цих знань, бо завдання – вижити, добратися до пункту евакуації, а там лікуванням будуть займатися вже інші", – каже нацгвардієць.

За словами Андрія, він намагається довести навички домедичної допомоги солдат до автоматизму, бо у разі надзвичайної ситуації немає часу на роздуми, а працює м'язова пам'ять.

"Як казав мій товариш, солдат — це така бойова одиниця, якій треба показати, навчити, а кількістю повторів довести до автоматизму. Один раз зробити — це мало, сто разів – може бути достатньо, а коли зробив тисячу разів, тоді буде успішне виконання маніпуляції у стресовій ситуації".

Охрімовський ділиться, що наразі йому важко планувати майбутнє. Ще поки не вирішив, хоче повернутися у цивільну медицини чи залишитися у військовій сфері. Водночас каже, що військові справа йому близька й можливо надалі розвиватиметься у цьому напрямку.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок