"Заробляти дуже важко": історія підприємців з Херсона, які відкрили книгарню у Рівному

"Заробляти дуже важко": історія підприємців з Херсона, які відкрили книгарню у Рівному

Книгарня у Рівному
. Фото: Суспільне Рівне

Подружжя Михайло та Вікторія Новицькі — підприємці з Херсона. У перший день повномасштабного вторгнення вони втекли від окупації та у грудні 2022 року відкрили власний бізнес у Рівному — книгарню в центрі міста. Після дев'яти місяців роботи вони розповіли Суспільному, наскільки вдалою виявилась ця ідея та з чим виникають труднощі.

Власну справу у Рівному Михайло і Вікторія змогли відкрити за допомогою грантової програми у Дії.

"Грант на власну справу розрахований на будь-кого. Людина може сама власну справу започаткувати, потім зареєструватися підприємцем, але так не виходить. Без досвіду написати бізнес-план, а потім його виконати — я не знаю таких прикладів успішних", — розповів Михайло.

підприємці
Фото: Суспільне Рівне

Він займається підприємництвом понад 34 роки. З його слів, на початку повномасштабного вторгнення держава зменшила податок для підприємців з 5% до 2% від прибутку, наразі ці зміни скасували:

"Зараз підприємцям заробляти дуже важко, в яких немає державних замовлень. Ми по гранту на власну справу повинні виплатити податки на зарплату співробітникам, такі податки, як до війни. Тобто доволі великі суми, сотні тисяч гривень у підсумку".

У Херсоні Михайло Новицький мав власне видавництво. Під час окупації друкарню захопили російські військові, обладнання — вкрали. Чоловік порівняв попередній бізнес з теперішнім і констатував: власна книгарня — справа малоприбуткова:

"Це скоріше хобі, ніж бізнес, в порівнянні з тим, що в нас було колись. Тоді тільки за електроенергію мільйон гривень в місяць платили. А тут стоїмо, чекаємо покупця. Тобто не можна сказати, що бізнес дуже прибутковий. Але якщо він хоч себе окуповує, на зарплати, на податки — це вже непогано під час війни зробити".

Вікторія Новицька — співзасновниця “Затишної книгарні”. У Херсоні вона працювала головною редакторкою газети "Дебют", зараз — адміністраторка книгарні. Розказала, що більшість книг друкують у Харкові, де через обстріли та ракетні удари бувають перебої з електроенергією, а тому виникають затримки друку та постачання:

"Є перебої, деколи затримують самі друкарні, видавництва. От в цьому якась є складність. Є книжка, яка оголошена, що вона виходить, умовно кажучи, 1 вересня, але друкарня затримує до 10, до 15 вересня. А люди вже чекають, люди просять".

підприємці
Фото: Суспільне Рівне

Власники книгарні розповіли, що після перемоги України планують повернутися у Херсон й відкрити там книгарню на зразок рівненської.

Авторка: Вікторія Стасюк

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок