Зеленський запропонує Раді замінити Резнікова на Умєрова на посаді міністра оборони

Зеленський запропонує Раді замінити Резнікова на Умєрова на посаді міністра оборони

Зеленський хоче замінити Резнікова на Умерова на посаді міністра оборони
. Президент Володимир Зеленський виступає перед учасниками Аспенського безпекового форуму. Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський хоче замінити міністра оборони Олексія Резнікова на Рустема Умєрова, який очолює Фонд держмайна.

Про це президент повідомив під час відеозвернення.

Зеленський зазначив, що ухвалити кадрове рішення запропонує парламенту вже цього тижня.

"Я вирішив провести заміну міністра оборони України. Олексій Резніков пройшов ці понад 550 днів повномасштабної війни. Я вважаю, що МО потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством загалом. Зараз очолити міністерство має Рустем Умєров", — сказав президент.

Він підкреслив, що очікує від Ради підтримки кандидатури Умєрова.

Хто такий Умєров

У велику політику Умєров прийшов у 2019-му, коли партія "Голос" ввійшла до Верховної Ради. У 2020 році він розпочав парламентські слухання щодо деокупації та реінтеграції Криму.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Умєров брав участь у перемовинах щодо обміну полонених. З його допомогою вдалось повернути зокрема й оборонців "Азовсталі".

Фонд держмайна під керівництвом Умєрова отримав майже чотири мільярди гривень від продажу об'єктів.

Скандали, пов'язані з Міноборони

У каденції Резнікова було кілька скандалів. Перший з них — так звані "Яйця по 17". Тоді видання "Дзеркало тижня" опублікувало матеріал, у якому стверджувалося, що за участі Міноборони розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Так, за словами видання, відомство законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині була близько 7 грн за штуку. За даними видання, ціни на найбільш ходові харчі в угоді Міноборони виявилися завищеними у два-три рази.

Тоді кільком чиновникам оголосили підозру. У січні голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявляв, що Резнікова переведуть на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості, а Міністерство оборони очолить голова розвідки Кирило Буданов. Проте вже наступного дня Арахамія повідомив, що змінювати керівництво Міноборони не будуть.

Наступний скандал також розпочався після розслідування "Дзеркала тижня". Видання заявило, що Міноборони уклало контракт із турецькою фірмою на зимовий одяг. Ціна контракту, за даними журналістів, була втричі більшою за початкову вартість курток. А саме вбрання виявилось не зимнім, а літнім.

Резніков зібрав пресконференцію, де показав куртки із тієї партії та пояснив, що вони не можуть бути літніми, адже "взимку 140 000 військових нам би про це сказали".

Після публікації цього розслідування "Українська правда" повідомила, що Зеленський шукає кандидатуру на заміну Резнікова.

На початок