"Звик готувати під звуки вибухів". Історія кухаря з Буковини, який воює в артилерійському підрозділі на передовій

"Звик готувати під звуки вибухів". Історія кухаря з Буковини, який воює в артилерійському підрозділі на передовій

"Звик готувати під звуки вибухів". Історія кухаря з Буковини, який воює в артилерійському підрозділі на передовій
. Олександр Рахмиструк під час куховаріння. Джерело: Західне управління Національної гвардії України

Буковинець Олександр Рахмиструк понад десять років працював шеф-кухарем у ресторані в Італії. У перші дні повномасштабного вторгнення він повернувся з-за кордону, щоб стати на захист України в лавах Національної гвардії. Наразі боєць разом зі своїм підрозділом бере участь у контрнаступі на півдні, а поміж виконанням бойових завдань пригощає побратимів стравами як у ресторані. Суспільне Чернівці розповідає історію кухаря, який зараз воює в артилерійських військах.

“Коли готую, то відпочиваю”

"В Італії, коли готуєш, то по 16 годин на ногах – це трохи важко: багато людей і можливо щось не виходить. На війні спочатку було страшно, але звикаєш і входиш в ритм. Зараз обстріли не заважають готувати, відчуваю себе як вдома", – розповідає Олександр.

Олександр Рахмиструк родом із села Веренчанка. Понад десять років він працював в італійському ресторані. Після повернення з-за кордону Олександр вступив до Чернівецького підрозділу Національної гвардії, а згодом перейшов до 14-ої бригади оперативного призначення "Червона калина". Там служить водієм в артилерійському підрозділі.

Кухар Олександр Рахмиструк
Джерело: Західне управління Національної гвардії України

Олександр Рахмиструк готує страви побратимам на фронті
Страви, яку кухар готує побратимам. Фото: Олександр Рахмиструк

У періоди відпочинку між бойовими завданнями чоловік готує страви для своїх побратимів. Каже, коли займається куховарінням, то відпочиває.

"Всі, з ким я познайомився, хочуть поїхати в Італію, де я працював. Багато хто на війні хоче відволіктися: хтось грає в ігри на телефоні, а я готую. Так я відпочиваю на війні", – каже Олександр.

У підрозділі Олександра є виїзна кухня та окремі кухарі. Втім раз на тиждень чоловік намагається частувати військових стравами, які раніше подавав відвідувачам ресторану в Італії.

"Ми приїжджаємо з виїзду й обговорюємо, що б поїсти. Кажу хлопцям, приготую їм все, що вони хочуть. Хочуть поїсти макаронів по-флотськи? Я готую пасту "Болоньєзе". Це майже те ж саме, бо є фарш, але з помідорами. Потім готую пасту "Карбонара. Виходиться українсько-італійська їжа", – розповідає чоловік.

Історія кухаря з Буковини Олександра Рахмиструка, який воює в артилерії на передовій
Рахмиструк разом із побратимами. Фото: Олександр Рахмиструк

"На честь перемоги накрию великий стіл"

За словами Олександра, вдається приготувати найсмачніші страви, коли має на це натхнення. Переважно тоді, коли повертаються з успішно виконаного завдання.

"Воно виходить смачно, з любов'ю. Якщо просять щось приготувати, то вже не так смачно буде. От як виконали бойове завдання успішно, тоді я можу приготувати їсти, бо маю гарний настрій".

Під час військової служби Олександра запросили стати учасником українського кулінарного шоу, проте через свою службу на фронті чоловік відмовився. Наразі підрозділ Олександра наступає на південному напрямку. Боєць пообіцяв своїм побратимам, що після перемоги, самостійно накриє їм великий стіл, щоб відсвяткувати це.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок