Півтора року в пошкоджених обстрілами будинках: як живуть жителі одного з сіл Житомирщини

Півтора року в пошкоджених обстрілами будинках: як живуть жителі одного з сіл Житомирщини

Півтора року жителі села Давидки Народицької громади не можуть відремонтувати свої будинки
Півтора року жителі села Давидки Народицької громади не можуть капітально відремонтувати свої будинки. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

У селі Давидки Народицької громади внаслідок обстрілів в 2022 році були пошкоджені та зруйновані 48 будинків. За півтора року в них так і не змогли зробити капітальний ремонт.

Про це Суспільному Житомир розповіла Надія Нестерчук, спеціалістка з питань екобезпеки та цивільного захисту населення Народицької селищної ради.

Жителька села Давидки Наталя Вознюк — одна з тих, хто живе в пошкодженому снарядом будинку. У лютому 2022 року село окупували російські військові. В середині березня жінка з родиною виїхала в Овруч. Повернувшись після звільнення села, виявила, що в її будинок влучив снаряд.

Жителька села Давидки Наталя Вознюк живе в пошкодженому снарядом будинку
Жителька села Давидки Наталя Вознюк живе в пошкодженому снарядом будинку. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

"Хата була розбомблена. І як я приїхала, то в першу чергу почала все звідси виносити. Самі бачите, тут стінку вибило. Потім ще стеля впала. Дуже багато було роботи", — розповідає жінка, показуючи вцілілу кімнату, де вона зараз живе.

Наталя каже, що від удару в будинку підняло дах, через що перекосило стіни та просіла стеля в спальні і кухні. Аби отримати допомогу у відновленні будинку, жінка звернулася в Народицьку селищну раду.

"Приїхала комісія, склала акт обстеження і дала висновок про необхідність поточного ремонту. Через якийсь час знову приїхала з Житомира, і СБУ приїжджали і документували. Зрештою, сказали, що будинку необхідний не поточний, а капітальний ремонт", — говорить Наталя Вознюк.

Пошкоджений снарядом будинок Наталії Вознюк
Пошкоджений снарядом будинок Наталії Вознюк. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

Пошкоджений снарядом будинок Наталії Вознюк
Пошкоджений снарядом будинок Наталії Вознюк. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

Снаряд пробив стіну між кімнатами
Снаряд пробив стіну між кімнатами. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

Він потрапляння в будинок снаряду впала стеля
Він потрапляння в будинок снаряду впала стеля. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

Елементи боєприпасу, який пошкодив один з будинків в селі Давидки
Елементи боєприпасу, який пошкодив один з будинків в селі Давидк. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

Восени 2022 року Наталя знову звернулася в селищну раду. Тоді, каже, їй привезли будматеріали, аби закласти вибиту стіну. Вибиті вікна та двері замінив благодійний фонд. Наталя каже, що живе в будинку попри те, що під час дощів туди затікає вода, а опалювати його небезпечно. Живе і чекає на допомогу, аби відремонтувати пошкодження.

"Живу, а що робити, — каже Наталя. — Мені болить душа і хочеться достукатися до всіх. Я ж не одна, в мене двоє дітей є. Вони приїжджають, але в хату не заходять. Ночують то в однієї баби, то в іншої. Ніби і є будинок, ніби й нема".

Будинок Марії Невмержицької також потребує капітального ремонту. Жінка розповіла, що під час обстрілу снаряд прилетів прямо в піч. Марія показує уламки снарядів, які разом з чоловіком витягла з будинку.

Будинок Марії Невмержицької також потребує капітального ремонту
Будинок Марії Невмержицької також потребує капітального ремонту. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

"Розумієте, що таке снаряд у хату увійшов. Вам не передати, що ми тут застали. Це ви зараз таке бачите, бо ми пів року все виносили. У нас, навіть, не було, де зварити їсти, бо плиту газову теж розбило. Піч пробило, уламки впали на диван, там прогоріла підлога. Як ця наша хата встояла — не знаю", — каже Марія Невмержицька.

За словами жінки, її родина не дочекалася грошей на відновлення і почала ремонт самостійно. Каже, чекатимуть компенсацію.

"Ми хату вже відбудували, а це почали класти плитку. Купували її за власні гроші. А ось стеля, звідти, коли дощ, то вода затікає. Але на неї комісія подивилася і сказала, що вона нормальна. Двері також були зруйновані, ми їх за власні гроші ставили. Два вікна нам тільки дали", — сказала Марія Невмержицька.

Вибухом снаряда пошкодило і будинок свекрухи Марії – Галини Невмержицької. Нині жінка проживає у родичів. Галина каже, що її будинок також потребує капітального ремонту.

Вибухом снаряда пошкодило будинок Галини Невмержицької
Вибухом снаряда пошкодило будинок Галини Невмержицької. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

"Ось ці всі шибки у вікнах були вибиті. П’ять вікон замінив благодійний фонд, на шосте в них не вистачило. Тут стіну вибило, син позакладав чим-небудь. Сарай згорів. У хаті теж все порозкидало, розбило піч", — розповіла кореспондентам Суспільного Галина Невмержицька.

Півтора року в пошкоджених обстрілами будинках: як живуть жителі одного з сіл Житомирщини
Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

За словами Надії Нестерчук, спеціалістки з питань екологічної безпеки та цивільного захисту населення Народицької селищної ради, капітальний ремонт будинків, пошкоджених внаслідок російської агресії, наразі не фінансується ні з бюджету області, ні з державного бюджету.

Надія Нестерчук, спеціалістка з питань цивільного захисту населення Народицької селищної ради
Надія Нестерчук, спеціалістка з питань цивільного захисту населення Народицької селищної ради. Давидки, Житомирська область, 30 серпня 2023 року. Фото: Олена Ваховська для Суспільне Житомир

"Із 15 вересня набуває чинності закон, згідно з яким по програмі "єВідновлення" можна буде подавати заявки на капітальний ремонт — від 350 до 500 тисяч гривень. Ті, хто зробив капремонт за свій рахунок, також зможуть подавати заявки на компенсацію по "єВідновленню". В селі Давидки було пошкоджено та зруйновано 48 будинків — це ті, що в нас є заяви. 15 повністю знищених приватних будинків та 5 житлових будинків комунальної форми власності. Поточний ремонт за гроші з держбюджету зробили у 12 будинках, але це тільки дах, вікна, вхідні двері і фасади. Внутрішні роботи ніхто не робив. Ну і три будинки йдуть у нас по капітальному ремонту" — розповіла Надія Нестерчук.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

Читати ще

На початок