Комуналка для ВПО: що радять робити експерти жителям Херсонщини, яким надходять рахунки за покинуті домівки

Комуналка для ВПО: що радять робити експерти жителям Херсонщини, яким надходять рахунки за покинуті домівки

Ексклюзивно
Комуналка для ВПО: що радять робити експерти жителям Херсонщини, яким надходять рахунки за покинуті домівки
. Херсон. Одна з міських багатоповерхівок, 31 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Переїхали на тимчасове проживання до іншого міста, але рахунки за комунальні послуги продовжують надходити. Жителі Херсона, які через обстріли залишили домівки, продовжують отримувати рахунки за послуги. Чи потрібно їх сплачувати, дізнавались кореспонденти Суспільного.

Будинок жительки Херсона Яни Баришполець зруйнований після обстрілу міста російськими військовими. Родина жінки виїхала до Одеси у квітні 2022 року. Яна щомісяця передає показники за комунальні послуги, які були на момент виїзду з дому.

"Мені приходять платіжки на пошту. Зі світлом ми вже розв'язали питання. Борг списали, який там нараховували. Але приходять платіжки за транспортування газу. І це ніяк не можна вирішити, щомісяця майже 300 грн. Газова труба у нас зруйнована і навіть приїжджала газова служба і відключила ще перед будинком", — говорить Яна.

Комуналка для ВПО: що радять робити експерти жителям Херсонщини, яким надходять рахунки за покинуті домівки
Херсон. Кран без води в одній з квартир міської багатоповерхівки, 31 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Херсонська квартира В’ячеслава Буренка лишилася без вікон через обстріли в листопаді 2022 року. Чоловік вивіз свою родину до Одеси. Говорить, сплачує комунальні рахунки за житло, яке орендує і продовжує платити за послуги у херсонській квартирі.

"На цей момент все одно нам продовжують приходити комунальні платежі: за опалення, послуги жеку, світло, газ. Всі комунальні платежі частково сплачуємо, але ж перестали в останній час платити за опалення, тому що суми приходять великі й платити за декілька квартир виходить багато грошей", — каже В'ячеслав.

Комуналка для ВПО: що радять робити експерти жителям Херсонщини, яким надходять рахунки за покинуті домівки
Херсон. Вибиті вікна в одній з міських багатоповерхівок, 31 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Будинок Альони Сапсай зруйнований частково. Півтора року, як вона виїхала з Херсона, каже – доводиться платити по деяких рахунках.

"Ми зв’язалися з нашими конторами, надіслали їм код того, що ми є ВПО з певного періоду. Нам зачислення припинили, але не на всі послуги й платіжки приходять. Дещо сплачуємо, дещо ні. Наприклад, у мене є вуличне освітлення, яке вмикається автоматично. Воно мотає електрику, за це я сплачую. За воду ми теж не сплачуємо. Там ніхто не проживає. За вивіз сміття припинили надходити платіжки з минулого місяця. За користування природним газом платіжки приходять, але ми не сплачуємо.я надіслала в контору довідку, що я є ВПО", — говорить Альона.

Квитанції за розподіл природного газу необхідно сплачувати, розказав заступник голови правління акціонерного товариства "Херсонгаз" Віталій Голубєв. Щоб нарахування не здійснювали, необхідно розірвати договір.

"Ще два випадки, при яких не здійснюється тимчасово нарахування. Вони пов'язані зі збройною агресією РФ. Це перше — коли зруйновані розподільні газопроводи та постачання природного газу до будинку не відбувається. Другий період також пов'язаний з агресією — коли об'єкт газопостачання зруйнований і відсутня можливість у споживача користуватися газом внаслідок руйнації внутрішніх газопроводів", — каже Голубєв.

Якщо рахунки за розподіл газу продовжують надходити, і послуга не надається, каже Голубєв, необхідно звернутися із заявою до Херсонгазу та надати документи.

"Витяг з єдиного державного реєстру державних досудових розслідувань по факту обстрілів, або обстеження комісії, яка здійснює оцінку збитків, якщо споживач подає на єВідновлення, коли держава відшкодовує частину витрат на відновлення газопроводів, і заява до Херсонгазу про те, що він не користується послугою внаслідок таких дій", — говорить Віталій Голубєв.

Комуналка для ВПО: що радять робити експерти жителям Херсонщини, яким надходять рахунки за покинуті домівки
Херсон. Вимкнений котел в одній з квартир міської багатоповерхівки, 31 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Незалежно від того проживає людина вдома чи ні, необхідно сплачувати рахунки за прибирання прибудинкової території, послуги ЖЕКів та керуючих компаній і теплопостачання, розказав голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

"Щодо ТОТ поки що остаточних роз’яснень немає. Очікується рішення уряду, що у випадку нарахування комунальних послуг під час періоду, коли ця територія була окупована, ці послуги можуть бути перераховані. Ми можемо взяти за приклад Маріуполь, Київську область, Херсон, де комунальні послуги нараховувались весь цей час, коли люди були в окупації. Хоча це абсолютно неправильно. Найпростіше — берете дані ваших лічильників і направляєте їх компанії, яка надає послуги та робите звірку. Друге — коли ви були в еміграції та вам нарахували навіть за період, коли вас не було вдома, ця частина України була окупована, то ви можете взяти довідку з місця вашого перебування, коли ви були біженці, також зібрати всі ці довідки та направити це компанії, яка надає комунально-енергетичні послуги", — каже Попенко.

Херсонська обласна рада зверталася до центральних органів влади з проханням розробити механізм списання комунальних боргів, які нарахували під час окупації, розказав перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

"Станом на зараз тільки частково розв'язали це питання стосовно фізичних осіб, які виїхали з тимчасової окупації, зареєструвалися як ВПО. От з цієї дати до дати деокупації населеного пункту там, де люди незареєстровані проживають, де є це майно, де приходять рахунки, вони не зобов'язана виплачувати ці кошти. Інша складова питання не вирішена поки що, ми намагаємося і далі це вирішувати", — каже Соболевський.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок