На Чернігівщині виключили з обласної ради двох депутатів, застосувавши імперативний мандат: хто займе їхні місця

На Чернігівщині виключили з обласної ради двох депутатів, застосувавши імперативний мандат: хто займе їхні місця

На Чернігівщині виключили з обласної ради двох депутатів, застосувавши імперативний мандат: хто займе їхні місця
. ФОТО: Суспільне Чернігів

З Чернігівської облради за рішенням територіальної виборчої комісії виключили двох депутатів від фракції "Батьківщина", застосувавши щодо них правило імперативного мандатуІмперативний мандат – це інститут правової та політичної відповідальності депутата за свою діяльність перед виборцями й партією та право відкликання депутата виборцями/партією, якщо він не виконує їхньої волі. Він протиставляється вільному депутатському мандату, який існує в практиці більшості країн розвинутих демократій та надає депутату багато привілеїв і свободу дії.. Мова йде про Сергія Пащенка та Галину Синявську. Цю інформацію Суспільному підтвердив голова Чернігівської обласної ТВК Юрій Конопля.

Замість виключених депутатів, на їх місце мають прийти кандидати, які на виборах 2020 року були наступними в списку: перша заступниця начальника Державної екологічної інспекції в області Валентина Дзюба та вчителька Куликівської школи Валентина Мельник.

Яка процедура

Подання на заміну цих двох депутатів зробили ще минулого року, проте за словами Коноплі "деякі члени комісії саботували її роботу і комісія не збиралася протягом певного часу". Зібрати кворум та ухвалити рішення про виключення вищезазначених депутатів вдалося ввечері 29 серпня.

"Цьому передувало те, що на конференції обласного осередку партії "Батьківщина", яка відбулася ще у листопаді 2022 року, де вони відкликали цих депутатів за народною ініціативою зі складу Чернігівської обласної ради. Це рішення вони передали нам. І ми ухвалили на підставі цього рішення обрання двох наступних депутатів за списком".

Пащенку і Синявській повідомили про те, що буде засідання, де буде розглядатися питання про позбавлення їх мандатів і обрання замість них інших. Однак Пащенко не вийшов на зв’язок, а Синявська погодилася на розгляд питання без її участі, каже Конопля.

"Ми все зробили законно, щоб до нас потім не виникло жодних питань. Вони в принципі можуть (подати апеляцію, — ред.), але партія зібралася, вирішила, що вони відкликають мандати ці імперативно, тобто за народною ініціативою. Вони відкликали, голова партії Юлія Тимошенко підписала ці рішення. Потім їх надіслали нам", — говорить голова обласної ТВК.

Чому партія застосувала імперативний мандат

Голова фракції "Батьківщина" в обласній раді Іван Якуб пояснив, в чому причина застосування до Сергія Пащенка та Галини Синявської такої законодавчої норми.

"Вони обоє були обрані депутатами обласної ради від політичної партії "Батьківщина". Синявська набрала десь близько 200 голосів виборців, Пащенко йшов номером один, за нього особисто не голосували. Вони пройшли за рахунок політичної сили. До виборів Синявська брала активну участь в роботі "Батьківщини". Після виборів вона жодної участі в роботі партії не брала. Також вона голосувала всупереч позиції партії, від якої пройшла до облради. Тому до неї, згідно з законодавством, застосували таку норму (імперативний мандат, — ред.)", — каже Якуб.

Також він додав, що Пащенко був головою фракції та обласного осередку партії, але не справлявся з роботою, тому його звільнили з посади голови обласного осередку, а потім він написав заяву про вихід із фракції.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок