У парку Чернівців почали демонтаж памʼятника на могилі радянських офіцерів – також перепоховають останки

У парку Чернівців почали демонтаж памʼятника на могилі радянських офіцерів – також перепоховають останки

Оновлено
У парку Чернівців почали демонтаж памʼятника на могилі радянських офіцерів – також перепоховають останки
. У Чернівцях почали демонтаж пам'ятника генералу Боброву. Фото: Суспільне Чернівці

У парку імені Шевченка у Чернівцях розпочали демонтаж пам'ятника радянському генералу Боброву. Також планують ексгумувати тіла з братської могили генералів і старших офіцерів радянської армії – їх перепоховають на кладовищі.

Про це у коментарі Суспільному повідомила начальниця міського управління охорони культурної спадщини Вікторія Діденко.

Рішення про демонтаж та перепоховання ухвалили у квітні на засіданні виконкому. Якщо у могилі знайдуть останки, їх перепоховають на території історико-культурного заповідника "Кладовища по вулиці Зеленій". Для цього отримали дозволи від Мінкульту та документи на ексгумацію.

"Це пам'ятка історії місцевого значення, тому готували документи на її перенесення зі збереженням. Є цінність об'єкта, тому про демонтаж без відтворення не йшлося. Чи будуть втрачені якісь елементи? Це вже буде за наслідками демонтажу. Кожен елемент маркується й буде відновлений", – каже Діденко.

Роботи з демонтажу планують завершити до кінця місяця. Їх виконує комунальне підприємство "МіськШеп" за майже 66 тисяч гривень, йдеться у тендері на Prozorro.

У проєкті благоустрою парку імені Шевченка в Чернівцях, який переміг в архітектурному конкурсі на найкращий проєкт, вже немає пам'ятника радянському генералу Боброву. Там натомість буде місце для відпочинку та гри. Остаточно вигляд цієї ділянки вирішать під час проєктування, розповів раніше заступник міського голови Василь Зазуляк.

Пам'ятник на місці братської могили

На місці братської могили офіцерів Радянської армії у парку в 1969 році встановили пам'ятник. Там поховані зокрема Герої Радянського Союзу — Волошин та Бобров. Ці офіцери радянської армії брали участь у боротьбі з нацизмом на території Буковини, розповідав Суспільному кандидат історичних наук Назарій Христан. До війни Бобров та Волошин брали участь у боротьбі проти національно-визвольних змагань українського народу 1917-1921 років.

Раніше у коментарі Суспільному член виконкому та заступник міського голови Василь Зазуляк розповідав, міська рада демонтує пам'ятники, пов'язані з радянським минулим. Вважають, що останки повинні бути на кладовищі. Роботи щодо цього пам'ятника ускладнювало те, що під пам'ятниками можуть бути останки.

Так наразі виглядає пам'ятник радянському генералу Боброву
Так виглядав пам'ятник до демонтажу. Фото: Суспільне Чернівці

Що думають експерти

Звичай вшановування керівників радянської армії, які брали участь у звільненні територій від нацистів, був загальноприйнятий для всього СРСР. Такі пам'ятники зазвичай встановлювали у місцях культурного відпочинку, казав Суспільному кандидат історичних наук Назарій Христан.

Пам'ятник у парку Шевченка встановили за ініціативи місцевої компартії, аби долучитися до загальносоюзного тренду "вшанування пам’яті визволителів", це поєднувалося із радянською пропагандою, каже історик.

"Монумент є символом тоталітарної епохи й у сучасних умовах не може перебувати у найбільшому парку Чернівців, адже він, крім того, є втіленням радянської армії, радянської зброї й урочистого тріумфу війни", — каже Назарій Христан.

Пам'ятник, який встановили на місці братської могили, створений за типовим проєктом, такі пам'ятники масово зводили в СРСР у 60-70-х роках.

Демонтаж памʼятника на могилі радянських офіцерів у парку імені Шевченка
Демонтаж пам'ятника Боброву. Фото: Суспільне Чернівці

За словами урбаніста Віталія Селика, зони відпочинку не мають бути поєднані з похованнями людей. Пам’ятники, присвячені трагічним чи героїчним подіям більш характерні для великих площ, а не відпочинкових зон.

Раніше поховання військових у парках було тимчасовим на час війни. Після закінчення бойових дій тіла військових, які загинули на місцевості, перепоховували на кладовищах.

Також у країнах Варшавського договору (Болгарія, Угорщина, Албанія, Німецька Демократична Республіка, Польща, Румунія) у 80-90 роках, коли з цих країн відступала радянська армія, останки радянських військових переносили до прийнятних місць поховання з урочистостями.

На Буковині, як в одній з колишніх провінцій Австро-Угорської імперії, ще від кінця 18 століття та царювання Йосифа II заборонили ховати людей у межах міста. Про це розповів історик та голова товариства Українського Народного Дому в Чернівцях Володимир Старик. Ще в австрійський час встановили санітарні правила, згідно з якими людей хоронили на відстані від будинків.

"Поховання московських генералів та КГБістів у парку, де гуляють люди та діти, лише показує дикунство росіян, які прийшли на Буковину", — каже Володимир Старик.

У парку Шевченка почали демонтаж пам'ятника Боброву
У парку Шевченка почали демонтаж пам'ятника Боброву. Фото: Суспільне Чернівці

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок