Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Вау, нарешті у мене є «золото»". Ярослава Магучіх – про перемогу на чемпіонаті світу й перші емоції у статусі чемпіонки

"Вау, нарешті у мене є «золото»". Ярослава Магучіх – про перемогу на чемпіонаті світу й перші емоції у статусі чемпіонки

Ексклюзивно
"Вау, нарешті у мене є «золото»". Ярослава Магучіх – про перемогу на чемпіонаті світу й перші емоції у статусі чемпіонки
. Ярослава Магучіх. Фото: Getty Images

Ексклюзивний коментар Ярослави Магучіх для Суспільне Спорт.

21-річна українська стрибунка у висоту Ярослава Магучіх – чемпіонка світу. Після двох поспіль срібних медалей на світовій першості, Магучіх змогла виграти "золото" у Будапешті-2023 з результатом 2.01 м.

Чемпіонство Ярослави – перше "золото" України на мундіалях з легкої атлетики за останні 10 років. А у жіночих стрибках у висоту це загалом лише друга перемога, після Інги Бабакової у 1999 році.

Одразу на стадіоні Ярослава Магучіх дала експрескоментар організаторам, в якому сказала, що "здобула чемпіонство для своєї країни". А уже після церемонії нагородження 21-річна Магучіх дала розширений ексклюзивний коментар Суспільне Спорт.

  • Про емоції від чемпіонства

"Я дуже щаслива. Коли я зрозуміла, що в мене є золота медаль, я була щаслива. Звісно, я їхала на цей чемпіонат за золотою медаллю, тому що це моя третя світова першість. І плюс, ще вночі Олександр Усик виграв – я думала, що теж треба виграти.

Коли Нікола Оліслагерс виконала свою останню спробу і їй не вийшло підкорити висоту [2.01 м], я була така: "Вау, нарешті в мене є золото". І це дійсно велика нагорода для нашої України. Перше золото [у жіночих стрибках у висоту] за 24 роки. Я дуже щаслива. І це мотивує працювати далі, щоб покращити результати. І, взагалі, щоб в нас було більше нагород на чемпіонатіах світу, чемпіонатах Європи. Дуже хочеться це бачити. І я думаю, що ми це обов'язково ще побачимо".
  • Про перший невдалий стрибок на 1.94 м

"Чесно кажучи, я була налаштована все брати з першої спроби. Звичайно, я знала, що можу стрибнути 1.94 м з першої спроби. Що мені сказала тренерка? «Ти що, давай стрибай».

Звичайно, такі моменти трапляються. Я ще з другої спроби взяла 2.01 м, хоча теж можна було з першої. Можливо, якби я не витрачала енергію, то вийшло стрибнути б і 2.07 м. Але попереду ще декілька стартів залишилося відпрацювати. А тоді будемо знову працювати і готуватися до нового сезону".

  • Про відсутність емоцій після успішного стрибка на 2.01 м
"Хотіла налаштовуватися, думала, що будуть далі ще висоти, що треба зберегти енергію і емоції на ці стрибки. Тому сіла на мат, заспокоїлася і пішла далі".
  • Про рішення стрибати 2.07 м і прагнення встановити світовий рекорд

"Тренерка спершу була проти, щоб я продовжувала змагатися стрибати [після 2.01 м], але я була налаштована серйозно. На 2.07 м і навіть вище.

Чому я стрибала 2.07 м? Це дуже багато – з 2.01 м на 2.10 м підіймати планку, одразу на 9 сантиметрів. Тому ми підняли на 2.07 м, щоб спробувати. Думаю, перші дві спроби були хороші. Психологічно видно, що я готова, тому будемо далі тренуватися. Як то кажуть, я ще молода, але вже не юна.

Сили емоційні і фізичні стрибати 2.10 м у мене є. Минулоріч я пробувала 2.10 м у Брюселі. Звичайно, дуже хочеться поставити новий рекорд України і новий рекорд світу. Ми йдемо, це ціль. Я думаю, як для кожного спортсмена, цінні медалі зі змагань, так і світові рекорди"

  • Про присутність рідних на стадіоні та підтримку з України

"Мама і сестра були раніше на чемпіонаті Європи, але це перший чемпіонат світу. Вони хвилювалися, напевне, ще й за тата, який дуже засмутився, що не зміг приїхати. Він дуже хотів, але я йому сказала, що ще буде багато чемпіонатів світу і він обов'язково приїде.

Присутність рідних допомогала. Ще приїхала моя дочка моєї сестри, вона – молода, юна фанатка, яка теж хоче займатися легкою атлетикою. Тому я стрибала і насолоджувалася, хотіла показати їм шоу теж. Що вони, дарма приїхали? (сміється)

Я дуже дякую, що ви дивилися, дуже дякую, що ви підтримували мене. І ця нагорода дійсно для всього нашого українського народу. І обов'язково для ЗСУ, які захищають нас, завдяки цьому ми маємо можливість виступати на змаганнях. Слава Україні!"

На початок