Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Всі сподівалися на медаль". Стрибунка у висоту Ірина Геращенко — про п'яте місце у фіналі ЧС та емоції після турніру

"Всі сподівалися на медаль". Стрибунка у висоту Ірина Геращенко — про п'яте місце у фіналі ЧС та емоції після турніру

Ексклюзивно
"Всі сподівалися на медаль". Стрибунка у висоту Ірина Геращенко — про п'яте місце у фіналі ЧС та емоції після турніру
. Ірина Геращенко. Фото: AP Photos

Ексклюзивний коментар українки для Суспільне Спорт.

Ірина Геращенко вдруге в кар'єрі виступила у фіналі чемпіонатів світу зі стрибків у висоту. Українка посіла п'яте місце з результатом 1.94 метра.

Три стартові планки — 1.85, 1.90 та 1.94 метра — Геращенко подолала з першої спроби. Проте зупинилася на висоті у 1.97 метра, не реалізувавши одразу три своїх стрибки.

Відтак Геращенко вже вдруге зупиняється за крок від подіуму світової першості. В американському Юджині у 2022-му українка фінішувала четвертою, стрибнувши на 2 метри та програвши "бронзу" італійці Елені Валлортігарі лише за показником спроб.

Свій виступ у фіналі стрибунка за підсумками змагань прокоментувала для Суспільне Спорт. Зокрема, розповіла про невдалі спроби на позначці у 1.97 метра, медальні очікування від турніру та подальші плани.

  • Про результат у фіналі
"Нічого не мудрила, нічого не придумувала. [У фіналі] робила свої стрибки. Можливо, не до кінця щось робила. Хоча я по собі можу сказати, що віддалася на всі відсотки, в тих спробах, які робила. Немає виправдання, ніяких відмовок у жодному разі. Просто 1.94 метра. Не задоволена, це 100%. По тренуванням було видно, що резерви набагато більші, але сьогодні так".
  • Про спроби на 1.97 метра

"Я всі три спроби розуміла, що зараз зможу [взяти висоту], але добігала, перелітала — і планка падала. Але всі три спроби налаштовувалася на те, що я їх [виконаю]. Тобто не було в мене такого, що, можливо, я не можу взяти. Ні, сумнівів не було абсолютно. Виходила працювати та працювала. Все, що напрацювала — все моє".

  • Про емоції після фіналу
"Мені шкода: перед батьками, чоловіком, тренером, федерацією. Розумію, що я добре готова. Всі сподівались на медаль. Я також сподівалася на медаль. Можливо, це було зайве, не знаю. Потрібно виходити і просто робити свою справу. Будемо й над цим працювати".

"Зараз закінчиться сезон, будемо думати. У принципі, по сезону я йду рівно, тобто, немає таких стрибків. Це ось кваліфікація була єдине таке трохи... Але, можна сказати, ми не дуже звернули на це увагу, через те, що я відібралася".

"Слава Богу, сьогодні був новий день, нові стрибки. У принципі, [у фіналі] в мене були хороші стрибки, я нормально стрибала. Можливо, щось... Не можу сказати, що щось у підготовці не так. Тренерка знає, як до мене підходити. Я підійшла в хорошому стані — і психологічно, і фізично. Не хочу шукати якихось виправдань, тому що їх немає. Я маю виходити і працювати, що й робила: виходила і працювала. Те, на що напрацювала, те і маю".

  • Чи не забагато провела стартів перед ЧС-2023

"Набагато більше стартів було через те, що якщо ми вже виїжджали з країни, то робили дуже довгий для цього шлях, і захоплювали максимум. Між стартом потрібно десь перебувати, щоб нікуди не повертатись, в Україну, наприклад, чи не їхати [кудись іще]".

"У Туреччині ми були на зборі, робили максимум стартів, потім поверталися додому. Я зараз повністю в нормальному стані, не виснажена абсолютно, у нормальної готовності. Не придумала, що казати, тому що не знаю".

  • Що далі

"У мене ще є два старти: Брюссель [Діамантова ліга] і фінал [Діамантової ліги]. І після цього будуть канікули. Завтра ми будемо їхати 24 години додому, у нас буде розбір польотів, і будемо наново стрибати".

Що відомо

  • "Золото" жіночого фіналу зі стрибків у висоту виграла Ярослава Магучіх, що стала першою українською чемпіонкою світу за 10 років.
  • Найбільшою медаллю міжнародних топзмагань для Ірини Геращенко залишається "срібло" чемпіонату Європи в приміщенні 2021 року.
  • Відтоді українка була близькою до подіумів Олімпійських ігор-2020 (четверте місце), чемпіонатів світу та Європи 2022 року (четверте та п'яте місця відповідно).
На початок