Готовність до місцевих виборів на Кіровоградщині може бути нижчою ніж зазвичай – ОПОРА

Готовність до місцевих виборів на Кіровоградщині може бути нижчою ніж зазвичай – ОПОРА

Готовність до місцевих виборів на Кіровоградщині може бути нижчою ніж зазвичай – ОПОРА
.

Готовність до місцевих виборів у Кіровоградській області буде нижчою ніж зазвичай. Такий прогноз в етері ”Українського радіо: Кропивницький” дали координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в області Зоя Лебідь та координатор громадської організації ”Інститут Республіка” в області Анатолій Стоян. За їх словами, причина – у новому Виборчому кодексі.

На якість підготовки до виборів, зі слів координаторки ОПОРИ в області, вплине те, що зміни до Виборчого кодексу ухвалили в липні 2020 року: ”Це порушує міжнародні стандарти, згідно яких виборче законодавство не має змінюватись за рік до виборів. Це свідчення нестабільності політичної структури в Україні. Частини партій, які були раніше, вже не існує. Це основне. З іншого боку, партії намагаються в керівний склад знайти людей, які мають певний досвід, тому що більшість партій розуміють – ці вибори будуть складнішими, ніж зазвичай”.

Ще одна причина неякісної підготовки комісій до виборів – неявка членів на перші засідання. Їх, в більшості випадків, не попередили, не маючи актуальних контактів. Про причини цього ”Українському радіо: Кропивницький” розповів координатор громадської організації ”Інститут Республіка” в області Анатолій Стоян. За його словами, раніше заяву на членство у виборчих комісіях, разом із документами, подавали власноруч, за особистим підписом. Нововведення у Виборчому кодексі дозволяють це робити партіям: ”Заміни людей у виборчих комісіях – це давно відома політтехнологія. Працює це так: є політичні партії, яким не вистачає своїх людей на місцях. Наприклад, у партії є лише центральний офіс, а районні, сільські, міські організації відсутні. Вони звертаються до зареєстрованих місцевих партійних організацій, звісно, не безкоштовно, аби сформувати кількісний склад. Часто тут не думають про якісний склад цих людей. Тому і відбуваються ситуації, коли у поданні вказані неактуальні контакти. Буває, що, навіть, попередньо не говорячи з людьми, за них підписують заяву на членство у комісії, а людина про це не знає”.

Що відомо

  • Під час місцевих виборів 25 жовтня обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.
  • У Кіровоградській області утворили обласну, 4 районні та 12 міських територіальних виборчих комісій, до складу який увійшли представники 46 партій – усього 306 людей.
  • У Кіровоградській обласній виборчій комісії працюватиме 18 осіб: голова, заступник, секретар та 15 членів. За словами Зої Лебідь, серед членів комісії четверо мають попередній досвід роботи на виборах.
  • Перші засідання усіх територіальних виборчих комісій відбулися 12 серпня. В основному, на засідання із зареєстрованих 18 членів прийшли від 10 до 14.
  • У Виборчому кодексі передбачена можливість змінити місце голосування онлайн. У травні 2020-го Центральна виборча комісія ухвалила новий порядок зміни виборчої адреси, який також дає можливість внутрішньо переміщеним особам голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання.
  • Згідно з пунктом 3 статті 36 Виборчого кодексу України, перше засідання виборчої комісії скликають не пізніше ніж на другий день після дня її утворення, наступні – за необхідності.
  • Спостереження ОПОРИ спрямоване на оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. До спостереження за місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня, залучили 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
На початок