ТОП 5 Козацьких садиб Чернігівщини

ТОП 5 Козацьких садиб Чернігівщини

ТОП 5 Козацьких садиб Чернігівщини
. Суспільне: Чернігів

Чернігівщина – козацька земля. Ми спробуємо вас переконати у правдивості такого твердження. Суспільне: Чернігів склали список найцікавіших козацьких садиб області.

Батурин

Сучасний маленький Батурин був колись столицею Гетьманщини, тому не дивно, що його історія наскрізь просякнута козацтвом. У містечку збереглася одна з найкращих садиб козацької старшини – садиба генерального судді Василя Кочубея. Будинок був зведений у другій половині XVII ст., змінив кілька власників, зазнав занепаду і був реставрований на початку 2000-х з ініціативи Президента Ющенка. Зараз входить до складу Національного заповідника «Гетьманська столиця».

Будинок Кочубея у Батурині
Будинок Кочубея у Батурині. Фото - tsn.ua

Будинок Кочубея. Малюнок О. Бондаря
Будинок Кочубея. Малюнок О. Бондаря. Суспільне: Чернігів

Бонус у Батурині – руїни заміської садиби Мазепи на Гончарівці. Свого часу це була найбільше садиба Гетьманщини, вона займала площу майже 9 га. Після знищення Батурина московськими військами поступово занепала і у середині ХІХ ст. була повністю розібрана. Сьогодні збереглися лише оборонні земляні вали та земляні бастіони, що зводилися для артилерії. Навіть сьогодні вони вражають своїми розмірами.

Оборонний вал колишньої садиби Мазепи
Оборонний вал колишньої садиби Мазепи. Суспільне: Чернігів

Варіант реконструкції укріпленої садиби І. Мазепи на Гончарівці в Батурині станом на початок XVIII ст. Малюнок О. Бондаря
Варіант реконструкції укріпленої садиби І. Мазепи на Гончарівці в Батурині станом на початок XVIII ст. Малюнок О. Бондаря. Суспільне: Чернігів

Варіант реконструкції укріпленої садиби І. Мазепи на Гончарівці в Батурині станом на початок XVIII ст. Малюнок О. Бондаря
Варіант реконструкції укріпленої садиби І. Мазепи на Гончарівці в Батурині станом на початок XVIII ст. Малюнок О. Бондаря. Суспільне: Чернігів

Чому варто їхати до Батурина? По-перше, це містечко було столицею Гетьманської держави. Насьогодні у Батурині функціонує Національний заповідник і окрім садиби Кочубея можна побачити цитадель козацької фортеці та палац гетьмана Розумовського.

Седнів

У Седневі зберігся один із найстарших в області мурованих будинків в області. Впродовж століть він належав старшинській родині Лизогубів. Поруч стоїть їхня церква усипальниця.

Кам’яниця Лизогубів. Вид з північного сходу
Кам’яниця Лизогубів. Вид з північного сходу. Фото - Вікіпедія

Кам’яниця Лизогубів. Малюнок Шевченка
Кам’яниця Лизогубів. Малюнок Шевченка. Суспільне: Чернігів

Церква усипальниця у Седневі
Церква усипальниця у Седневі. Суспільне: Чернігів

Чому варто їхати до Седнева? Маленьке село із багатющою історією, цікавими пам’ятками архітектури та неймовірними краєвидами на річку Снов. Додатково можна оглянути палац Лизогубів кінця XVIII ст. із парком та дерев’яну церкву того ж часу.

Козелець

Садиба полковника Дарагана – Покорщина. Це найстаріша козацька садиба, зведена у другій половині XVIII ст. Вона належала спочатку родині останнього козацького гетьмана Розумовського, а згодом була подарована дружині київського полковника Юхима Дарагана. Зараз зберігся дерев'яний будинок, кам'яна господарча споруда та каретник. Усе у поганому стані.

Покорщина. План. Малюнок О. Бондаря
Покорщина. План. Малюнок О. Бондаря. Суспільне: Чернігів

Покорщина. Малюнок О. Бондаря
Покорщина. Малюнок О. Бондаря. Суспільне: Чернігів

Садиба полковника Дарагана
Садиба полковника Дарагана. ФОТО: Володимир Пилипенко

Кам’яниця - скарбниця - комора садиби полковника Дарагана
Кам’яниця - скарбниця - комора садиби полковника Дарагана. kozsr.gov.ua.jpg

Покорщина. Кам’яниця. Малюнок О. Бондаря
Покорщина. Кам’яниця. Малюнок О. Бондаря. Суспільне: Чернігів

Чому варто їхати до Козельця? Місто із цікавою архітектурою. Головною окрасою Козельця є собор Різдва Богородиці середини XVIII ст., який мав слугувати усипальницею для гетьманської родини Розумовських. У соборі зберігся автентичний іконостас.

Тиниця (Бахмацький район)

Тиницький парк і садиба родини Кочубеїв середини XVIII ст.

Будинок Кочубеїв
Будинок Кочубеїв. Фото - Вікіпедія

Маєток Кочубеїв. Скарбниця
Маєток Кочубеїв. Скарбниця. Фото - Вікіпедія

Чому варто їхати до Тиниці? Парк і будинки у ньому оригінальні, хоча і не у найкращому стані. Але й досі вони сприймаються як цілісний палацово-парковий комплекс.

Великий Листвен

Садиба Василя Дуніна-Борковського. Наприкінці XVII ст. Дунін-Борковський був чернігівським полковником та генеральним обозним, належав до найближчих соратників Мазепи. Мав величезні володіння на Чернігівщині. У Великому Листвені збудував садибу, яка поступалася лише садибі Мазепи на Гончарівці у Батурині. Зараз збереглася оборонна церква, частина дерев’яного будинку, оборонні вали та рови.

Великий Листвен. Реконструкція. Малюнок О. Бондаря
Великий Листвен. Реконструкція. Малюнок О. Бондаря. Суспільне: Чернігів

Великий Листвен. Реконструкція. Малюнок О. Бондаря
Великий Листвен. Реконструкція. Малюнок О. Бондаря. Суспільне: Чернігів

Великий Листвен. Реконструкція плану садиби Дуніна Борковського. Малюнок О. Бондаря
Великий Листвен. Реконструкція плану садиби Дуніна Борковського. Малюнок О. Бондаря. Суспільне: Чернігів

Оборонна церква у Великому Листвені
Оборонна церква у Великому Листвені. chernihivregion.travel

Оборонна церква у Великому Листвені
Оборонна церква у Великому Листвені. chernihivregion.travel

Чому варто їхати до Великого Листвена? Розташування садиби на острові, оточеному болотом, робить цей комплекс цікавим не лише з точки зору історії, а й фортифікації. І відреставрована двоповерхова оборонна церква є справжньою родзинкою для шанувальників фортець.

Автор - Володимир Пилипенко

Читайте також: "ТОП 5 дерев'яних церков Чернігівської області"

На початок