У ГУР підтвердили, що "заманили" російський Мі-8 на український аеродром

У ГУР підтвердили, що "заманили" російський Мі-8 на український аеродром

У ГУР підтвердили, що "заманили" російський Мі-8 на український аеродром
. Фото: Суспільне

Речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов попередньо підтвердив, що нещодавно на один з аеродромів України приземлився російський гелікоптер Мі-8, а екіпаж здався в полон українським військовим.

Про це він сказав в етері телемарафону "Єдині новини".

Так, попередньо така інформація є. Треба трошки зачекати. Ведеться робота, і з екіпажем в тому числі. Все гаразд. Новини будуть", — сказав він.

Раніше "українська правда" з посиланням на джерела у спецслужбах повідомила, що внаслідок операції ГУР МО, яка тривала шість місяців, гелікоптер Мі-8 Збройних сил Росії опинився в Україні.

Зазначається, що українська розвідка виманила пілота Мі-8 АМТШ в Україну. Борт здійснював рейс між двома авіабазами і перевозив деталі до винищувачів Су-27, Су-30 СМ. Разом із пілотом на борту були двоє членів екіпажу, які не знали, куди насправді летить гелікоптер. Мі-8 приземлився у Харківській області.

За словами джерел видання, у результаті спецоперації двоє членів екіпажу були ліквідовані. Пілот і його сімʼя перебувають в Україні, родину завчасно вивезли з РФ.

Гелікоптер залишився в Україні разом із деталями до літаків-винищувачів, які мав доставити росіянам.

1 квітня 2022 року Верховна рада ухвалила розміри грошової винагороди за добровільно передану ЗСУ придатну для застосування російську бойову техніку.

За бойовий літак (винищувальної та штурмової авіації) встановлена нагорода у 1 000 000 доларів, таку ж суму можна отримати за корабель І або 2 рангу; по 500 тисяч виплачуватимуть за бойовий вертоліт та корабель 3 або 4 рангу. За реактивні системи залпового вогню — від 25 000 до 35 000 доларів; танк або "самоходка" — 100 000.

За бойові машини піхоти (десанту), бронетранспортери, броньовані розвідувально-дозорні машини даватимуть по 50 000 доларів, за військовий автомобіль (вантажний, спеціалізований), тягачі, військові інженерні машини розвідки, розмінування, мінного загородження, мостоукладчики, машини для розгородження, прокладання шляхів, для здійснення землерийних робіт або для подолання водних перешкод виплачуватимуть по 10 000 доларів.

На початок