"Українці не здаються", – волинські веслувальники повернулися додому з чемпіонату світу

"Українці не здаються", – волинські веслувальники повернулися додому з чемпіонату світу

"Українці не здаються", – волинські веслувальники повернулися додому з чемпіонату світу
Ковельчанин Дмитро Назарук, капітан української збірної команди веслувальників, серпень 2023 рік. Фото: Суспільне Луцьк

Волинські веслувальники у складі збірної команди України вперше в історії допливли до фінішу на човні "Дракон", що тонув. Спортсмени повернулися з чемпіонату світу в Таїланді й готуються до змагань в Італії.

Розповів Суспільному капітан національної збірної України з веслування на човнах "Дракон" Дмитро Назарук. З його слів, українці не здаються.

Чемпіонат світу відбувся у Таїланді 10-го серпня. Тоді веслувальники вийшли на дистанцію дві тисячі метрів. Гребли у човні "Дракон" для двадцятьох спортсменів. У центр човна завжди садять найтяжчих спортсменів, їх в команді називають – "двигунами", по краях – легших, – говорить Дмитро Назарук.

Дмитро Назарук біля човна, на якому тренується
Дмитро Назарук біля човна, на якому тренується. Фото: Суспільне Луцьк

Розповідає: перед виходом на старт вирішили зняти з дистанції двох спортсменів, щоб човен був легший і зменшити ризик його затоплення від хвиль, які утворюються від "драконів" суперників.

"Коли ми усвідомили, що йдемо на дно, то завдання було не запанікувати, а згуртуватися і далі працювати. У долі секунди ми зрозуміли, що можемо доїхати до фінішу і моє завдання, як капітана, було згуртувати хлопців", – каже Дмитро Назарук.

Українська команда на чемпіонаті світу з веслування під час затоплення човна, 10 серпня 2023 рік
Українська команда на чемпіонаті світу з веслування під час затоплення човна, 10 серпня 2023 рік. Фото: Дмитра Назарука

Каже: човен опинився під водою, але не пішов на дно, бо в його конструкції є місця із запасом повітря.

"Судді хвилювалися, щоб ми не повипадали з човна і вони нас зупиняли та кричали "stop Ukrain". А коли побачили, як нас підтримують трибуни, то зрозуміли, що цих хлопців не зупинити", – каже капітан команди.

Судді намагалися зупинити українську команду, коли човен почав тонути
Судді намагалися зупинити українську команду, коли човен почав тонути. Фото: Дмитра Назарука

У спортсменів є традиція мінятися формами, – розповідає учасник збірної України Яків Дудка. Каже: мав три комплекти форми й всю виміняв, бо всі хотіли мінятися саме з українською командою.

"Коли ми вже під’їхали до пірса – усі учасники змагань вишикувалися у величезний коридор, кожен хотів нас обійняти, як мінімум – дотягнутися і поплескати по плечу, потиснути руку. Ми тільки тоді зрозуміли наскільки це було важливо", – каже Дмитро Назарук.

Із дев'яти команд до фінішу допливли шість, українці фінішували шостими, – каже Дмитро Назарук, – але це не важливо. З його слів, ніхто не пам'ятає переможців чемпіонату світу з веслування, а про українську команду знає увесь світ.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок