У Хмельницькому на Алеї Героїв реставрували куби

У Хмельницькому на Алеї Героїв реставрували куби

У Хмельницькому на Алеї Героїв реставрували куби
Куби із зображеннями загиблих військових з Хмельниччини у середмісті, 23 серпня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Сорок кубів на Алеї Героїв, що у середмісті Хмельницького, завершили реставрувати. Про це розповів виконувач обов’язків директора комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Віталій Засоренко. За його словами, реставрувати куби працівники їхнього підприємства розпочали на початку серпня й завершують перед Днем Незалежності.

Хмельничанка Вероніка Круковська прийшла на Проскурівську, щоб поставити квіти до куба з портретом її брата Артура Круковського, який загинув якраз у День Незалежності торік. За її словами, куб із його портретом кілька разів ремонтували за рік.

"Вони, як тільки порвався, то одразу й відновили. Навіть тижня не пройшло. Ми навіть не звертались нікуди. Того року до дня Незалежності фарбували, і цього року фарбують", — розповідає сестра загиблого героя.

У Хмельницькому на Алеї Героїв реставрували куби
Комунальники встановлюють на місці відреставровані куби у центрі Хмельницького, 23 серпня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Дружина та батьки загиблого героя Артема Задоянчука кажуть: добре, що комунальники доглядають і ремонтують куби на Проскурівській.

"Це я вважаю, один із видів вшанування. Оця алея має бути в доглянутому стані. Якщо цих людей хочуть тут вшановувати, звичайно, воно все має бути прибрано, витерто, пофарбовано",— пояснює Руслана Задоянчук.

У Хмельницькому на Алеї Героїв реставрували куби
Працівниці комунального підприємства чіпляють на куб відреставрований банер із зображенням загиблого героя, 23 серпня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Сорок кубів на Алеї Героїв завершили реставрувати перед Днем Незалежності, – каже виконувач обов’язків директора комунального підприємства з будівництва, ремонту та експлуатації доріг Віталій Засоренко. За його словами, реставрація тривала три тижні.

"Ми їх звідси забирали, зачищали, обробляли від іржі, фарбували, і потім привозили на місце. Деякі куби підфарбовували тут на місці. Банера відновлюються, зачищаються від іржі, фарбуються. І чіпляються банери на те саме місце, де вони були",— розповідає Віталій Засоренко.

У Хмельницькому на Алеї Героїв реставрували куби
Алея Героїв, яка розташована на Проскурівській у Хмельницькому, 23 серпня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Реставраційні роботи на Алеї Героїв проводяться у міру пошкоджень конструкцій. Масштабні – двічі на рік, – каже Віталій Засоренко.

"Це весняний і осінньо-літній період, готуємось коли до зими. Найбільше пошкоджень взимку, навесні ми вже маємо іржу на кубах",— каже в.о. директора підприємства.

За словами Віталія Засоренка, нині на Проскурівській – 68 кубів. Чотири з них – нові. Їх розмістили кілька днів тому – поблизу кінотеатру імені Шевченка.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок