Гарантії безпеки для України. Зеленський заявив, що Чорногорія приєдналася до декларації G7

Гарантії безпеки для України. Зеленський заявив, що Чорногорія приєдналася до декларації G7

Гарантії безпеки для України. Зеленський заявив, що Чорногорія приєдналася до декларації G7
. Президент Володимир Зеленський зустрівся з главою Чорногорії Яковом Мілатовичем, 22 серпня 2023 рік. Фото: ОП

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з очільником Чорногорії Яковом Мілатовичем в межах саміту Україна — Балкани у Афінах висловив подяку за приєднання до декларації G7 про гарантії безпеки для України.

Про це повідомили в ОП.

Глава держави подякував за підтримку на шляху до НАТО й гуманітарну, військову та політичну допомогу під час повномасштабної агресії Росії.

"Сторони обговорили підтримку з боку Чорногорії в реалізації Української формули миру та подальші кроки з підготовки до Глобального саміту миру і розширення двосторонньої співпрацю", — зазначили в Офісі президента.

Окрему увагу Зеленський та Мілатович приділили питанню забезпечення вимушених переселенців з України до Чорногорії.

Декларація G7 про підтримку України

12 липня прем'єр Японії Фуміо Кісіда заявив, що лідери G7 погодили спільну Декларацію про підтримку України. Усі погодились, що односторонність і спроби змінити статус-кво силою є неприйнятними.

Кожна з країн-членів G7 працюватиме з Україною над конкретними довгостроковими зобов'язаннями й домовленостями у сфері безпеки.

У той же день Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція у спільній заяві оголосили, що долучаться до країн "Великої сімки" в питанні гарантій безпеки для України.

12 серпня Греція стала чотирнадцятою державою, що підтримала угоду.

Болгарія 16 серпня ухвалила підтримати декларацію G7. Наступного дня балтійські держави приєдналися до угоди "Великої сімки".

Текст спільної Декларації G7 опубліковано на сайті президента України.

На початок