40 поранених за дві години у травмпункті. Як відпрацювали друга й обласна чернігівські лікарні в день ракетного удару

40 поранених за дві години у травмпункті. Як відпрацювали друга й обласна чернігівські лікарні в день ракетного удару

40 поранених за дві години у травмпункті. Як відпрацювали друга й обласна чернігівські лікарні в день ракетного удару
. ФОТО: Суспільне Чернігів

40 пацієнтів за дві години. Стільки людей прийняли у травматологічному відділенні другої міської лікарні 19 серпня після ракетного удару по центру Чернігова. Зазвичай таку кількість пацієнтів вони приймають за день, каже завідувач відділення Богдан Рожило. Станом на 21 серпня в лікарнях міста перебуває 46 людей. Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус. 12 з них – у другій міській, семеро – в обласній. В обох медзакладах побували наші знімальні групи, де поспілкувалися з постраждалими та лікарями.

Чернігівська обласна лікарня

Чернігівець Сергій Гавриляш пригадує події 19 серпня. Того дня близько 11:30 росіяни завдали ракетного удару по драмтеатру в центрі міста. Чоловік якраз повертався з риболовлі велосипедом. У момент прильоту стояв на перехресті між театром та готелем "Україна", збирався йти пішохідним переходом.

"Велосипед вбік, я сам падаю на коліна, рукою прикриваю голову, так вийшло у мене. Це все секунди, дві-три секунди. І попадає мені осколок, але не той осколок, що з ракети, а від ліхтаря", — розповідає Сергій Гавриляш.

Сергій Гавриляш, постраждалий від ракетного удару по центру Чернігова 19 серпня 2023 року
Сергій Гавриляш, який постраждав від ракетного удару по центру Чернігова 19 серпня. ФОТО: Суспільне Чернігів

До чоловіка підбіг поліцейський, який наклав на руку джгут.

"Потім за деякий час прибіг, мабуть, волонтер, наклав мені пов’язку. Хтось із них викликав «швидку», вона швидко приїхала і мене привезли сюди, в обласну лікарню".

Сергія доставили до ортопедо-травматологічного відділення, де і прооперували. Завідувач Юрій Ігнатенко згадує: того ранку якраз їхав зі зміни додому. Дізнавшись про ракетний удар, повернувся на роботу. До його відділення доставили трьох пацієнтів, які потребували оперативного втручання. Крім Сергія Гавриляша, це були дві молоді жінки. Одну з них, що отримала мінно-вибухову травму, 21 серпня перевели з реанімації до відділення.

"Разом із судинними хірургами в суботу прооперували її, переливання крові й так далі. Інша дівчина спочатку звернулася до травмпункту, там сліпе осколкове поранення м’яких тканин гомілки. Надали допомогу їй, і надалі почав наростати у неї набряк на гомілці, це досить небезпечно за такої ситуації, тому що може виникнути ішемічний синдром", — говорить Юрій Ігнатенко.

Завідувач ортопедо-травматологічного відділення Чернігова Юрій Ігнатенко
Юрій Ігнатенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Всі троє пацієнтів відділення зараз у стабільному стані, каже лікар. Та всім, скоріш за все, надалі будуть потрібні додаткові операції. Ще один лікар, який приймав поранених 19 серпня, – завідувач анестезіологічного відділення з ліжками інтенсивної терапії Геннадій Стукало. Каже: того дня був вихідний, та одразу ж поїхав до лікарні, як і багато інших його колег.

"Ніхто нікого не запрошував. Тільки дізналися про цю подію – вони прийшли на робоче місце. Це наша робота, і ми якось були готові до цього з тих часів активних бойових дій, які були у нас в Чернігові, тому ми були готові надавати допомогу, скільки б поранених не поступало до нас у відділення"

Завідувач анестезіологічного відділення Чернігівської обласної лікарні з ліжками інтенсивної терапії Геннадій Стукало
Геннадій Стукало. ФОТО: Суспільне Чернігів

До великої кількості пацієнтів були готові й у хірургічному торакальному відділенні, говорить його завідувач Олег Лузан.

"Після бойових дій, які велися на території області, коли приймали по 50 з лишнім людей за дві години, такий об’єм, в принципі, для нас не складає якихось труднощів".

Олег Лузан, завідувач хірургічного торакального відділення Чернігівської обласної лікарні
Олег Лузан. ФОТО: Суспільне Чернігів

Того дня Олег Лузан оперував одного пацієнта, який був у важкому стані.

"Поранення дуже важке, проникаюче у грудну клітку. Крім того, було ще супутнє поранення правої гомілки, уламкове. Хворий із відкритим пневмотораксом, із дихальною недостатністю, в травматичному шоці".

Всього до обласної лікарні звернулися 27 людей, говорить медичний директор з лікувально-діагностичної роботи Валерій Чобітько.

Чернігівська міська лікарня №2

"У нас вийшло так, що 40 пацієнтів змогли прийняти й надати допомогу. Повністю закрити питання, менше ніж за дві години. Це показник взагалі. 40 пацієнтів — це добове звернення до травмпункту", — розповідає завідувач травматологічного відділення другої міської лікарні Богдан Рожило.

Завідувач травматологічного відділення другої міської лікарні Чернігова Богдан Рожило
Богдан Рожило. ФОТО: Суспільне Чернігів

Медик пригадує події суботи, 19 серпня. Цього дня лікарі мали вихідний, працювали лише чергові. Вже за десять хвилин після удару ракети він та його колеги прибули до лікарні. Травматологи першими надавали допомогу пораненим.

"Більшість із них це були рани мінно-вибухова травма і рани, які створені склом або іншими предметами".

Одночасно працювали вісім бригад травматологів, які діставали уламки та  стабілізували поранених. Наталія Динник – одна із тих, кого привезли того дня до лікарні.

"Взагалі я нічого не пам'ятаю, я опинилася під магазином «Тканини». Такий великий порив вітру, якийсь звук незрозумілий і сипалося скло".

Наталія Динник, постраждала від ракетного удару росіян по центру Чернігова 19 серпня 2023 року
Наталія Динник, постраждала від ракетного удару росіян по центру Чернігова 19 серпня. ФОТО: Суспільне Чернігів

19 серпня жінка з подругою йшла із церкви. Наталія отримала осколкові поранення, коли стояла на зупинці громадського транспорту поблизу площі.

Нині жінка перебуває у неврологічному відділені. Скільки ще лікуватиметься, поки невідомо, все залежить від динаміки, говорять лікарі. 

Загалом, того дня медики другої міської лікарні надали допомогу 65 пацієнтам. 11 одразу госпіталізували, ще один звернувся до лікарні через два дні після влучання ракети у будівлю театру.

"Сьогодні у лікарні знаходиться 12 пацієнтів, двоє у важкому стані прооперовані, інші середнього ступеня важкості", — розповів Суспільному генеральний директор другої міської лікарні Владислав Кухар.

Генеральний директор другої міської лікарні Чернігова Владислав Кухар
Владислав Кухар. ФОТО: Суспільне Чернігів

Детальніше дивіться у сюжеті:

Нагадаємо, 19 серпня близько 11:30 російська армія ракетою Іскандер М, вдарила по центру Чернігова, в обласний музично-драматичний театр. Ракету налаштували на підрив у повітрі, а не всередині будівлі. Цю інформацію озвучив в ефірі телемарафону керівник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов.

Внаслідок ракетного удару постраждала 181 людина, з яких семеро загинуло. 46 людей перебувають в лікарні, серед них чотири в тяжкому стані, ще 16 людей прооперовано. Про це в ефірі Суспільне. Спротив повідомив начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

У цей час в театрі проводили виставку дронів "Люті пташки". Співорганізаторка виставки, керівниця проєкту Victory Drones Марія Берлінська каже, що захід був погоджений з ВЦА, а ті, хто спустилися в укриття на прохання організаторів, лишилися живими. Як коментує місцева влада й ОВА, розповідаємо в матеріалі за посиланням.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок