На Чернігівщині стартував тиждень імунізації: яка ситуація з інфекційними захворюваннями у населення області

На Чернігівщині стартував тиждень імунізації: яка ситуація з інфекційними захворюваннями у населення області

Календар щеплень: шприц в руці лікаря
Шприц в руці лікаря. Getty Images

З 24 по 30 квітня на Чернігівщині триватиме Всесвітній тиждень імунізації, мета якого допомогти населенню в захисті свого життя й здоров’я від інфекційних хвороб.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар у Чернігівській області Олександр Чепурний під час брифінгу в Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

У національному календарі щеплень передбачена вакцинація від десяти інфекційних хвороб: гепатит B, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, гемофільна інфекція.

Календар щеплень в Україні: головний державний санітарний лікар у Чернігівській області Олександр Чепурний про тиждень імунізації
Олександр Чепурний. Суспільне Чернігів
"Ми готові на 100% по забезпеченню вакциною. Кожен заклад області в цілому забезпечений кожною вакциною, яка є в календарі щеплень. Бувають короткочасні моменти, коли в деяких закладах низькі залишки цих препаратів, але все відновлюється в найкоротші терміни. Якщо людина без декларації, то її все одно вакцинують, якщо вона звернеться із відповідним запитом до медзакладу. Адже є план та додаткова кількість вакцин до цього плану на такі випадки".

За словами Чепурного, національний календар щеплень стосується не лише дітей, а й дорослих, які протягом певного часу мають ревакцинуватись від деяких інфекційних хвороб.

"До 16 років діти мають отримати весь комплекс щеплень. Далі йдуть інші щеплення та ревакцинація протягом якогось часу. Наприклад, доросла людина повинна вакцинуватись від дифтерії та правця кожні 10 років. До речі найнижчі показники вакцинації серед дорослого населення відмічаються саме від дифтерії та правця, які становлять близько 60%. Якщо у вас або вашої дитини є хронічні захворювання, наприклад, бронхіальна астма, діабет, муковісцедоз, онкологія, то це є прямим показом до негайного щеплення. Бо такі стани є ризиком для більш тяжкого захворювання".

Загалом інфекційні захворювання на Чернігівщині мають тенденцію до збільшення приблизно на 20% у порівнянні з попередніми періодами, каже Чепурний.

"Інфекційна захворюваність збільшується переважно внаслідок ГРВІ, також відмічаємо ріст захворюваності по гастроентероколітах, туберкульозу, хронічних гепатитах B, C, хворобі Лайма, педикульозу. Така ж сама тенденція у нас простежується в цьому році й за результатами інфекційної захворюваності за перший квартал 2024 року".

Щодо охоплення щепленнями на Чернігівщині у 2023 році, то по календарю щеплень на Чернігівщині в жодній віковій групі не досягли бажаного результату у 95% вакцинованих та не досягли необхідного рівня колективного імунітету, зазначає Чепурний.

"Також треба відмітити доволі ефективно проведену наздоганяючу кампанію з вакцинації від кору у 2023 році. Ми маємо збільшення охоплення щепленням дітей одного року вакциною від кору, паротиту та краснухи, який становить 89,6%, а дітей шестирічного віку на рівні майже 92%".

Як каже Чепурний, у 2024 році фіксують підйом захворюваності на кашлюк та прогнозують проведення наздоганяючої кампанії щодо вакцинації проти кашлюка та збільшення показників в охопленні цього щеплення.

"За минулий рік в нас не фіксувалось жодного випадку кашлюка в області, а в поточному вже є 11 випадків даного захворювання. Діти до року — два випадки, від одного до чотирьох років — п’ять випадків, від п’яти до дев’яти років — один випадок, від 15 до 17 років — три випадки. Дев’ять з цих дітей не були щеплені від кашлюка, а одна дитина має незавершений курс вакцинації. Сім дітей з Чернігівської громади, дві дитини з Носівки, одна дитина з Березнянської громади, одна дитина з Мени. Відповідно на календаря щеплень, від кашлюка дитині треба зробити щеплення у віці два, чотири, шість й 18 місяців".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок