У Миргородській ТГ на Полтавщині організували збори щодо переходу церкви з УПЦ до ПЦУ

У Миргородській ТГ на Полтавщині організували збори щодо переходу церкви з УПЦ до ПЦУ

Перехід церкви до ПЦУ
. Фото: Facebook-сторінка Павел Якименко

У селі Гаркушинці Миргородської громади проголосували за перехід місцевої церкви з Української православної церкви до Православної церкви України. На збори прийшли приблизно 200 людей.

Коли та як відбувалися збори

20 серпня у школі села Гаркушинці зібралися приблизно дві сотні людей. Під час зборів розглянули питання про перехід Свято-Варварівської церкви з УПЦ до ПЦУ. Про це Суспільному повідомив благочинний Шишацького округу отець Павло.

"Одноголосно проголосували за вихід з московського патріархату до Помісної церкви України. Виступали жителі села, також ініціативна група мала слово. Мав слово отець Сергій Солонець, який служитиме у цьому храмі. І я як благочинний Шишацького округу Миргородського району мав слово. Пояснили людям важливість перебування в лоні Помісної церкви України. Тому що Помісна церква України молиться за своїх українських воїнів і на боці України. А московський патріархат не на боці України і заперечує, що Росія пішла війною проти України", – розповів отець Павло.

За словами отця Павла, ініціювали збори жителі села.

Яка реакція представників УПЦ

За словами отця Павла, священника Української православної церкви запрошували на збори, де хотіли запропонувати перейти разом із громадою до Православної церкви України, однак він не прийшов.

У Миргородській ТГ на Полтавщині організували збори щодо переходу церкви з УПЦ до ПЦУ
У Миргородській ТГ організували збори щодо переходу церкви з УПЦ до ПЦУ. Фото: Павел Якименко

А двоє представників УПЦ зачинилися у храмі та не хотіли відчиняти. Зокрема, мотивували це відсутністю ключів, зазначив отець Павло. Він додав, що двері відчинили після спілкування з поліцією.

"Мирно ми змогли потрапити і описати майно, скласти акт протоколу про передачу майна на якому підписалася одна людина московського патріархату і представник Помісної церкви України та поліція", – розповів отець Павло.

Суспільне намагається зв’язатися зі священником УПЦ, щоб дізнатися його позицію щодо зборів.

Коли відбудеться перше богослужіння у складі ПЦУ

Рішення зборів завірили нотаріально, документи подали до Полтавської обласної військової адміністрації для реєстрації, додав благочинний Шишацького округу.

За його словами, перше богослужіння у церкві запланували на 27 серпня.

"Перша божественна літургія буде, її проводитимуть українською мовою за українських воїнів і за Україну", – додав отець Павло.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок