Ремонт та облаштування укриттів у школах завершать до 1 вересня: скільки запрацює на Полтавщині

Ремонт та облаштування укриттів у школах завершать до 1 вересня: скільки запрацює на Полтавщині

Укриття в школі
. Фото: Суспільне Полтава

95% шкіл Полтавщини цьогоріч розпочнуть навчання офлайн або за змішаною формою. Онлайн навчатимуться у понад двох десятках закладів. Це тому, що там немає укриттів. У Терешківському ліцеї з 1 вересня за парти сядуть понад 600 учнів.

Про це Суспільному розповів директор обласного департаменту освіти і науки Євген Кончаковський.

Скільки шкіл на Полтавщині працюватиме офлайн

Загалом, на Полтавщині із 522 закладів середньої освіти, 498 шкіл приступлять до офлайн або змішаного навчання. Про це Суспільному розповів Євген Кончаковський.

Ремонт та облаштування укриттів у школах завершать до 1 вересня
Облаштування укриттів у школах завершать до 1 вересня. Фото: Суспільне Полтава

"24 заклади освіти, це ті заклади, в яких просто немає підвального приміщення, які вони б могли облаштувати. Вони розглядають питання щодо побудови модульних укриттів. 86 шкіл, які не мають відповідних приміщень, використовують укриття інших закладів на відстані 500 метрів. Облаштовується дев’ять протирадіаційних укриттів у восьми громадах за програмою Кабінету міністрів України за рахунок державної субвенції 80% і 20% за рахунок місцевих бюджетів", — каже директор обласного департаменту освіти і науки Євген Кончаковський.

Як розповів Євген Кончаковський, ремонти, реконструкції та облаштування наявних укриттів у освітніх закладах мають до 1 вересня.

Як будуть укриття у Терешківській громаді

В укритті, що у Терешківському ліцеї, робітники підрядної організації оббивають стіни та зачищають підлогу.До 1 вересня в частині укриття планують облаштувати нову підлогу. А також відремонтувати три кімнати. Для цього із бюджету громади спрямували 900 тисяч гривень, розповів Віталій Турпітько.

Укриття на Полтавщині
Укриття в Терешківській громаді. Фото: Суспільне Полтава

"Найголовніший недолік нашого укриття - це підлога з бетону. Коли 400 дітей пробігають, пил з бетону, як би ми його не мили, він підіймається. Площа майже тисячу квадратних метрів, облаштувати одночасно всю підлогу, немає повної фінансової можливості, це дуже дороге задоволення", — каже голова Терешківської громади Віталій Турпітько.

Укриття в Терешківській громаді
Укриття в школі. Фото: Суспільне Полтава

Офлайн у цьому освітньому закладі із вересня вчитимуться понад 600 учнів, розповіла директорка закладу Лариса Шевченко. До навчання цьогоріч долучаться школярі із Вацівської та Кашубівської філії освітнього закладу. Тому нині в укритті облаштовують і додаткові класи.

"Ми маємо зараз на меті створити в оцих приміщеннях, які зараз ремонтуються, класи типу «SPACE HUB». Придбати комп’ютери, дошку, проектори. У цих приміщеннях будуть проходити повноцінні уроки. Бо з досвіду попереднього року, ми знаємо, що повітряні тривоги тривали і по півтори години. І спускалися ми за навчальний день і п’ять, і шість разів, тому діти зможуть спокійно собі навчатися", — говорить директорка Терешківського ліцею Лариса Шевченко.

Ремонт та облаштування укриттів у школах завершать до 1 вересня: скільки запрацює на Полтавщині
Укриття. Фото: Суспільне Полтава

"Виграли перший етап конкурсу "DECIDE", за яким в разі виграшу ми отримаємо і ще 3,8 мільйонів на облаштування цього укриття. Якщо вони виділять ці кошти, 700 тисяч піде на облаштування цих кімнат. Все інше – це ремонтні роботи. Більша частина піде на вентиляцію. Чому, тому що це протирадіаційне укриття і воно потребує не звичайної вентиляції, і навіть не просто з підігрівом, а ще й із спеціальними вугільними фільтрами", каже голова Терешківської громади Віталій Турпітько.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок