Ольга Харлан розіграє створену на її честь "Барбі", щоб зібрати кошти для військових

Ольга Харлан розіграє створену на її честь "Барбі", щоб зібрати кошти для військових

Ольга Харлан розіграє створену на її честь "Барбі", щоб зібрати кошти для військових
. Фото: olgakharlan/Instagram

Ексклюзивну ляльку "Барбі" на честь фехтувальниці Ольги Харлан розіграють на благодійному аукціоні на платформі eBay. Іграшку створила компанія Mattel у 2020 році.

Ольга Харлан стала першою українкою в серії Барбі Role Models, яку компанія оновлює щороку до Міжнародного дня жінок. Серед них є ляльки, присвячені легкоатлетці Діні Ашер-Сміт, акторці Ярі Шахіді, художниці Фріді Кало та льотчиці Амелії Ергарт.

Аукціон запустили на платформі eBay разом із виданням про український спорт "Трибуна". Кошти з продажу передадуть на реабілітацію українських військових.

Іграшку початково оцінили в 10 тисяч доларів, аукціон триватиме до вечора 30 серпня.

Барбі харлан
"Барбі" Ольги Харлан. Фото: olgakharlan/Instagram

Барбі харлан
"Барбі" Ольги Харлан. Фото: olgakharlan/Instagram

Ольга Харлан – олімпійська і багаторазова чемпіонка світу з фехтування. Серед її нагород: 8 золотих медалей на чемпіонаті Європи, перемога на Європейських іграх, а також 6 золотих медалей на чемпіонаті світу з фехтування.

Наприкінці липня Харлан дискваліфікували з Чемпіонату світу через те, що вона відмовилася потиснути руку росіянці – натомість запропонувала стукнутися шаблями. Та відмовилася, тому українка покинула доріжку. Росіянка ж залишалася на місці "на знак протесту" ще близько години.

Пізніше українка отримала "чорну картку" за відмову тиснути руку. Організаційний комітет світової першості розглянув скаргу росіянки та дискваліфікував Харлан.

Барбі харлан
Ольга Харлан. Ольга Харлан. Фото: AP

Федерація фехтування України одразу подала скаргу на "чорну картку" для Ольги, лист у МОК написав НОК України з метою скасувати дискваліфікацію шаблістки. Також виявилося, що Україна заздалегідь попереджала організаторів чемпіонату, що українські спортсмени не тиснутимуть руку атлетам із Росії.

Зрештою, на наступний день після скандалу – президент МОК Томас Бах надав Ользі Харлан гарантоване місце на Олімпіаді-2024.

Міжнародна федерація фехтування після тривалого розгляду інциденту заявила, що вважає "чорну картку" для українки правомірною, однак дозволила Харлан змагатися на чемпіонаті для дотримання "олімпійського духу".

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок