У Чернівцях на кінофестивалі показали документальний фільм про протести у Білорусі: що кажуть глядачі та режисерка

У Чернівцях на кінофестивалі показали документальний фільм про протести у Білорусі: що кажуть глядачі та режисерка

У Чернівцях на кінофестивалі показали документальний фільм про протести у Білорусі: що кажуть глядачі та режисерка
. Кадр з фільму "Батьківщина". Джерело: imdb.com

На Одеському кінофестивалі у Чернівцях представили фільм білоруських режисерів "Батьківщина" – його показ заборонений у Білорусі. Стрічка розповідає про події 2020 року, коли в країні після виборів президента розпочалися протести. На показ фільму прийшли до 50 людей. Суспільне Чернівці розповідає, що про стрічку кажуть режисерка, гендиректорка фестивалю та глядачі.

"Про Білорусь, але не білоруський"

Фільм "Батьківщина" в Україні вперше представили на Одеському міжнародному кінофестивалі. Це стрічка білоруських режисерів Ганни Бадзяки та Олександра Міхалковича. Водночас його виробництвом займалися в Україні, Швеції та Норвегії, розповіла в інтерв'ю Суспільному гендиректорка фестивалю Анна Мачух.

За її словами, це фільм про Білорусь, знятий білоруськими режисерами, втім він не є білоруським. Жодна людина, яка була залучена до зйомок не проживає у Білорусі, а сама стрічка заборонена там до показу.

"У моєму сприйнятті Білорусь — це те, що могло статися з Україною, якби ми не зробили Революцію Гідності та не вигнали Януковича з країни. Для мене Білорусь — це така сама окупована територія, як Донецьк, Луганськ, Крим", — каже Анна.

Кадр з документального фільму "Батьківщина" про протести у Білорусі
Кадр з фільму "Батьківщина". Джерело: imdb.com

Документальну стрічку почали знімати, як історію про дідівщину в армії, проте під час зйомок почалися протести після виборів президента – у них брали участь герої фільму. Після цього актори та режисери виїхали з Білорусі.

"На мою думку, народ Білорусі не має нічого спільного з державою і керівництвом, яке немає легітимності. Під час останніх виборів абсолютна більшість не підтримала самопроголошеного президента. Це яскраво показали протести. Народ має абсолютно інше ставлення", - каже співрежисерка Ганна Бадзяка.

Бадзяка розповіла, перед показом хвилювалася, втім вирішила представляти фільм особисто.

"Мені радісно, що є питання та діалог. Для мене особисто це було питанням — чи на часі цей показ в Україні? Ми зі співрежисером вирішили, що не нам це вирішувати. Якщо ці покази є, отже я маю бути тут, маю розмовляти та представляти фільм особисто. Я дуже рада, що приїхала".

"Важливий глядацький досвід"

Анастасія Пугач приїхала на кінофестиваль з Києва. Каже, фільм "Батьківщина" можливо буде складно дивитися українцям. Водночас стрічка дає змогу зрозуміти передумови революції у Білорусі та причини її поразки.

"Ми дуже сфокусовані на подіях, які відбуваються у нас, – на повномасштабній війні. Але цей фільм дає дуже багато розуміння витоків тиранії і беззаконня, які панують у Білорусі. Безумовно, люди, які залишилися там і підтримують режим, не є нашими союзниками, але це важливий глядацький досвід – досвід порівнянь та розумінь. Думаю, це важливо, що Одеський фестиваль показує цей фільм у своїй програмі".

Фільм показували у багатьох країнах Європи, каже співрежисерка Ганна Бадзяка. Також стрічка здобула нагороду на кінофестивалях у Польщі та Данії. На Одеському фестивалі фільм увійшов до міжнародної конкурсної програми – його оцінюватиме журі.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок