Палац Жевуських-Лянцкоронських на Львівщині планує відновити приватний інвестор

Палац Жевуських-Лянцкоронських на Львівщині планує відновити приватний інвестор

Палац Жевуських-Лянцкоронських на Львівщині планує відновити приватний інвестор
. Суспільне Львів

Палац Жевуських-Лянцкоронських у селищі Розділ, що на Львівщині, планує відновити приватний інвестор. У червні 2023 року фонд держмайна на аукціоні продав будівлю та прилеглі території за 20 мільйонів. Що там облаштують, дізнавалось Суспільне.

Палац Жевуських-Лянцкоронських датується 1704 роком. Його власниками були сім родин. Востаннє пам'ятку реставрували у 1909 році, каже староста селища Розділ Тарас Овсяник.

"Після реконструкції графа, яка закінчилась у 1909 році, будівлю ніхто не змінював, тільки, напевно, радянська влада нищила, розтягувала. У графа тут була дуже велика колекція історичних документів, цінних книг", — каже староста.

Інтер’єр палацу за життя графа Лянцкоронського прикрашали картини та скульптури.

"Там, де фонтан, там хлопчик стояв, дельфіна тримав, воно називалося "Путо з дельфіном". Один наш місцевий житель бере сокиру, рубає це на шматки, здає на металолом за 24 гривні чи скільки", — розповідає Тарас Овсяник.

До 2004 у будівлі був санаторій. Після цього палацом володіли кілька власників.

"У 2019, якщо я не помиляюсь, році його повернули назад в державну власність за рахунок того, що інвестор не виконував своїх зобов’язань. Відповідно вирішувалося питання: чи замок має повернутися в державну власність і там зберігатися, чи, можливо, комунальна власність", — говорить голова Новороздільської міської ради Ярина Яценко.

У червні цього року палац придбав за 20 мільйонів гривень приватний інвестор.

"Наша мотивація в першу чергу — зберегти будівлю. Тобто спочатку ми робимо проєкт збереження, вивчаємо фундамент. Потім починаємо думати, як максимально ефективно його реконструювати, залучаємо експертів, спеціалістів. Але дійсно дуже важливо, щоб це була не просто збережена будівля, а щоб тут було життя, щоб тут були робочі місця, щоб тут були податки", — каже керівник компанії-інвестора Ігор Ліскі.

Інвестор розглядає можливість облаштувати у палаці реабілітаційний центр для військових, або відкрити приватну школу англійського типу, або п’ятизірковий готель. Завершити роботи планують за три роки.

На початок