"Відволіктись від побутових справ": родина пасічників з Полтавщини 25 років займається бджолами

"Відволіктись від побутових справ": родина пасічників з Полтавщини 25 років займається бджолами

Пасічники із Полтавщини
. Фото: Суспільне Полтава

21-річний пасічник Дмитро Бублик із Полтавщини бджолами займається п’ять років. Почав цю справу разом із батьком Олександром. У День пасічника, який щорічно відзначають 19 серпня, на пасіці із Дмитром та Олександром Бубликами спілкувалися кореспонденти Суспільного.

Дмитро Бублик оглядає вулики на пасіці. Перевіряє, як бджоли готуються до зими. Стільник обкурює деревним димом. Це, каже пасічник, для того, щоб не хвилювати комах. Бджільництвом Дмитро Бублик займається разом зі своїм батьком Олександром. Біля вуликів працюють кілька днів на тиждень.

Родина пасічників з Полтавщини 25 років займається бджолами
Вулики на пасіці. Фото: Суспільне Полтава

"Я в цій справі, здебільшого, не з точку зору якогось фінансового забезпечення, матеріального. А з точки зору, відволіктись від побутових справ", — каже пасічник Дмитро Бублик.

Родина пасічників з Полтавщини
Родина Бубликів. Фото: Суспільне Полтава

У родині Бубликів бджільництвом почали займатися понад двадцять років тому, розповідає Олександр.

"Навчаючись ще в 10 класі, в радгоспі Макаренка була велика пасіка, і нас дуже часто на екскурсію туди водили і були навчання. І ото з 10 класу якось так захопився, а тоді ж думаю, цікаво на практиці спробувати. Завів один вулик, два вулики зробив. І потім з часом розвів пасіку. І сина до цього привчаю, навчаю", — говорить пасічник Олександр Бублик.

"Показав, що це таке, навчив якимсь основам, розповів, що це за справа, як нею займаються, яку користь це приносить для суспільства, для життя в принципі. Коли ти дуже насичено живеш і працюєш, постійно кудись поспішаєш, часом, коли ти виїздиш на пасіку, то відповідно відволікаєшся від побутових справ, від проблем на роботі, в житті і так далі. І фокусуєш свою увагу на роботі з бджолами", — додав пасічник Дмитро Бублик.

Родина пасічників
Пасічник з Полтавщини. Фото: Суспільне Полтава

Нині у їхньому господарстві зо пів сотні вуликів. Аби бджоли могли збирати пилок із лук та полів, пасіку вивезли на околицю села Минівка, що у Терешківській громаді.

"Цей рік – це коріандр дав і соняшник. І різнотрав’я, бо навколо багато в посадках то будячки квітують, то конюшина, то еспарцет там далі поле квітувало. Тобто мед мішаний. Щоб зібрати чисто мед з якоїсь однієї культури, то це майже нереально", — говорить пасічник Олександр Бублик.

Бджоли на пасіці
Бджоли. Фото: Суспільне Полтава

Працюють бджолярі із комахами породи "Карніка", української степової та закарпатської. У кожному вулику близько ста тисяч комах.

"Цей рік на мед біднуватий. Коли зазвичай перша качка, минулі, позаминулі роки, була на початку липня. То в цьому році перша качка меду була на початку серпня. Весна була холодна, затяжна, дощі. І весна взагалі меду не дала", — додав пасічник Олександр Бублик.

Нині пасічники готуються до завершального цьогорічного збору. Загалом цьогорічний медовий врожай буде близько тонни, каже Дмитро Бублик.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram| Twitter | YouTube | Facebook

На початок