"Земля наша замінована найбільше у світі". Сапер Юрій Малик із Франківщини про роботу на деокупованих територіях

"Земля наша замінована найбільше у світі". Сапер Юрій Малик із Франківщини про роботу на деокупованих територіях

"Земля наша замінована найбільше у світі". Сапер Юрій Малик із Франківщини про роботу на деокупованих територіях
. Фото: Юрій Малик

Старший сапер відділення піротехнічних робіт Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Юрій Малик разом з п'ятьма колегами повернувся з Донеччини. Там вони розмінували майже 20 га деокупованих територій і 20 цивільних об’єктів, розповів Юрій Малик Суспільному.

За його словами, це — шоста ротація від початку повномасштабного вторгнення РФ і третя — у 2023 році. Взимку працювали на Харківщині, навесні розміновували Миколаївщину, а влітку — Донеччину.

"Земля наша замінована найбільше у світі", каже сапер Юрій Малик
Старший сапер відділення піротехнічних робіт Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Юрій Малик. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Під час останньої ротації вони розміновували територію, щоб "запустити" електрику, воду та газ.

"Снаряди — дуже небезпечні. У нас був випадок: сім’я їхала на риболовлю, і чоловік підірвався на розтяжці. Ми робили прохід, щоб забрали тіло і заїхали експерти, поліція та медики", — згадує Юрій Малик.

Сапер Юрій Малик розповів про роботу на деокупованих територіях
Фото: Facebook/Поліція Івано-Франківської області

Він говорить, що зараз деокуповані території заміновані "всім, чим можна". Переважно група прикарпатських піротехніків працювала з енергетиками, які відновлювали лінії електропередач.

"Ми проходили територію "від стовпів до стовпів". А вони за нами відновлювали електромережу. Також виконували заявки громадян, які зверталися до нас, щоб обстежити подвір’я і будинки", — розповів Юрій Малик.

Остання ротація, каже піротехнік, тривала 54 дні. Доводилося працювати під обстрілами.

Юрій Малик з Франківщини розміновує деокуповані території
Є випадки, коли сапери з Франківщини працювали, їх обстрілювали з "Градів". Фото: Юрій Малик

"Лиманська територіальна громада розташована в зоні бойових дій — Куп'янсько-Лиманський напрямок. Там зараз йдуть інтенсивні бої. Були моменти, коли хлопці працювали на ділянці, а їх обстрілювали з "Градів". Там постійно є ризик обстрілу: дронами "вичисляють" і скидають зверху, щоб ми не працювали. Росіяни не зупиняються. Не зважають ні на що: чи військові, чи цивільні. Якщо бачать, що сапери працюють, то намагаються в них влучити", — ділиться спогадами Юрій.

Сапер Юрій Малик у Франківському ГУ ДСНС
Юрій Малик. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

На сході та півдні України для розмінування територій використовують роботизовані машини, якими можна керувати дистанційно. Проте після розчищення і маркування ділянок територія може бути небезпечною, адже працюють диверсійно-розвідувальні групи.

"Ви нині можете перевірити територію, а вони (ДРГ — ред.) можуть зайти й підкласти. Земля наша дуже замінована. Напевно, найбільше у світі. Я не знаю, де ще десь так було. Десятки років треба працювати", — каже Юрій Малик.

Сапери із Франківщини розміновують деокуповані території
"У колективі саперів має бути взаємозв'язок і розуміння", — каже Юрій Малик. Фото: Юрій Малик

Через три тижні сапер їде на ротацію на Лиманський напрямок.

"У колективі саперів має бути взаємозв'язок і розуміння. Це — страховка: ти знаєш, що довіряєш людині, яка йде з тобою в парі. Один одного контролюємо, дивимося, страхуємо. Основне завдання — якнайшвидше очистити нашу територію, щоб був мир і безпека. Щоб люди відпочивали на природі й не боялися, що їх може чекати там якийсь "сюрприз", — говорить Юрій Малик.

З початку повномасштабної війни було 12 ротацій прикарпатських піротехніків. За цей час вони дослідили понад 500 га земель та знищили понад 5 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок