Діагностика алергій по-новому: у черкаську лікарню придбали новий апарат

Діагностика алергій по-новому: у черкаську лікарню придбали новий апарат

Діагностика алергій по-новому: у черкаську лікарню придбали новий апарат
. Суспільне Черкаси

Без тривалих досліджень та очікувань. У Черкаську обласну лікарню придбали новий апарат для визначення бронхолегеневих захворювань.

Він значно спрощує роботу медиків та скорочує тривалість діагностики, розповіла Суспільному завідувачка алергологічного відділення Наталія Гармаш.

Новий апарат допомагає за лічені хвилини визначити чітке походження такої симптоматики, зазначила лікарка-алергологиня Ольга Лінчевська:

"Це дослідження допомагає нам визначитися зі стратегією лікування і підбирати правильні препарати для лікування".

алергія
Суспільне Черкаси

Обстеження триває до десяти хвилин. Апарат показує, наскільки ефективне лікування отримує пацієнт і чи не потрібно його коригувати.

"Наприклад, перший пацієнт звернувся з кашлем, хрипами і свистами для диференціальної діагностики — чи це після інфекційного запалення зберігається бронхообструктивний синдром, чи вже діагноз бронхіальна астма, який треба лікувати зовсім по-іншому", — пояснила завідувачка відділення Наталія Гармаш.

Цей тест допоможе у роботі не лише алергологам, а й пульмонологам та сімейним лікарям, пояснила алергологиня Ольга Лінчевська:

"Він дуже нам допомагає, тому що коли ми проводимо обстеження, то можемо зрозуміти, в якому напрямку потрібно рухатися, які підібрати препарати".

За словами Наталії Гармаш, щодня по допомогу лікаря-алерголога звертаються мінімум два десятки пацієнтів з усієї області.

Обстеження нагадує гру та проходить без жодного дискомфорту. Воно радше схоже на дитячий квест, ніж серйозну процедуру, розповів черкащанин Олег Литвин:

"Спочатку потрібно просто зрозуміти конкретно, що там потрібно робити. Коли людина зрозуміє, все виходить".

алергія
Суспільне Черкаси

Він – серед перших на Черкащині, хто проходив обстеження на сучасному FENO-апараті. До лікарів потрапив з конкретним переліком скарг:

"Погано дихати, сльози, нежить сильна. Це дуже важко, іноді доводиться і ночами не спати через це".

алергія
Суспільне Черкаси

Симптоми у людей здебільшого схожі.

"Забиття, сльози, задишка. Маю астму, то постійна задишка, особливо вночі буває часто. Ще із симптомів – погана реакція на пил. Це може бути і вдома, і в місті, наприклад, у громадському транспорті", – пояснив пацієнт Валерій.

алергія
Суспільне Черкаси

А от провокувати їх можуть абсолютно різні збудники, пояснила Наталія Гармаш. І новий апарат має чітке завдання:

"Він для диференційної діагностики запалення, тобто бронхіальної астми, якою наразі у Черкаській області хворіє понад 5 тисяч дорослого населення. Якщо говорити про статистику, то ця кількість збільшується кожен рік у 2-3 рази".

Апарат придбали державним коштом. Його вартість склала близько 200 тисяч гривень. Обстеження на ньому можуть пройти безоплатно всі охочі.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок