Прийняли майже 150 тисяч переселенців. Яка ситуація з ВПО на Івано-Франківщині

Прийняли майже 150 тисяч переселенців. Яка ситуація з ВПО на Івано-Франківщині

Прийняли майже 150 тисяч переселенців. Яка ситуація з ВПО на Івано-Франківщині
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Івано-Франківщина прийняла орієнтовно 150 тисяч людей зі статусом ВПО. В області відкрили 90 шелтерів. У двох з них виявили порушення. Про це розповіла віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук під час презентації законопроєкту "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", повідомив кореспондент Суспільного.

"Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець виступав і сказав, що в нього немає ніяких питань до прихистків, окрім двох. Зі 100% він зробив 89 моніторингових візитів. Лише щодо двох виявили порушення", — сказала Верещук.

На Facebook-сторінці голови обласної військової адміністрації Онищук повідомили: у перші місяці повномасштабного вторгнення РФ на Івано-Франківщині майже п'ять тисяч власників приватних будинків безкоштовно прихистили понад 22 тисячі переселенців. У 480 комунальних закладах області розгорнули майже 20 тисяч ліжко-місць.

З 24 лютого 2022 року Прикарпаття прийняло майже 150 тисяч людей, зокрема:

  • 40 961 дитину;
  • 17 630 людей пенсійного віку;
  • 4 251 людину з інвалідністю.

У сімох спеціалізованих закладах області поселили 456 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Майже 1 000 паліативних хворих та людей з інвалідністю, людей похилого віку розмістили в закладах охорони здоров’я та соціальної сфери.

У 90 шелтерах Івано-Франківщини проживають орієнтовно три тисячі вимушених переселенців.

"Цього навчального року в ліцеях області та закладах професійно-технічної освіти вчилися приблизно 5 000 дітей-переселенців. За підтримки міжнародних організацій вдалося забезпечити дітей шкільним приладдям, комп'ютерною технікою, наплічниками, комплектами навчально-методичних матеріалів. Крім того, на Прикарпаття переміщено чотири заклади вищої освіти", — йдеться у дописі.

За послугами служби зайнятості області звернулися понад п'ять тисяч переселенців, з них орієнтовно три тисячі людей отримали статус безробітного. Працевлаштувалися 895 людей.

Відповідно до урядової програми єРобота 20 переселенців отримали мікрогранти для створення або на розвиток власного бізнесу.

Перевірка шелтерів для переселенців на Франківщині

17 лютого 2023 року уповноважений Верховної ради України з прав людини Михайло Лубінець під час поїздки на Івано-Франківщину розповів, що з 21 прихистку, який перевірили працівники Офісу омбудсмена, лише шість перебувають у належному стані.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок