Змінили податки для ФОПів: чи відчують це гаманці черкаських покупців

Змінили податки для ФОПів: чи відчують це гаманці черкаських покупців

Змінили податки для ФОПів: чи відчують це гаманці черкаських покупців
. Суспільне Черкаси

8,5 тисячі ФОПів Черкащини повертають податки, які діяли до повномасштабної війни. Окрім цього, тепер підприємці мають обов’язково сплачувати єдиний податок, який із квітня минулого року був добровільним.

Мова йде про повернення до довоєнних правил на спрощеній системі, розповів Суспільному начальник управління оподаткування фізосіб області Володимир Жаврід.

Крафтові сири, соуси та випічка. Крамничка з таким асортиментом у Черкасах запрацювала в грудні 2021 року. Не встигнули стати на ноги, як почалася повномасштабна війна, розповів співвласник магазину Сергій Шмиголь.

податки
Суспільне Черкаси

"Для нас це було ударом. У нас поменшало клієнтів і, відповідно, виторгу", – зазначив він.

Тоді в пригоді, додав, стало пом’якшення оподаткування. Замість п'яти відсотків від доходу сплачували державі два. Зараз же таке спрощення скасували.

"Тоді з квітня знизили податкове навантаження, і це насправді нам дуже допомогло. Цей період, коли ми мали можливість сплачувати менше податків, нам допоміг "розкачатися". А зараз, коли повертають 5 відсотків, для нас уже не велика катастрофа. Більше того, ми готові платити ці податки, оскільки розуміємо, в якому стані зараз держава", – пояснив він.

податки
Суспільне Черкаси

Спрощеною системою оподаткування користувався і один із готелів у передмісті Черкас. Свого часу це дозволило допомагати переселенцям, зазначила виконавча директорка Наталія Щербініна:

"Це дало можливість допомагати тим, хто потребував цього, людям, які втратили домівки. Когось просто селили без оплати, когось – зі знижкою. Але, звичайно, це була дуже вагома підтримка нашої держави".

Нині ж повернення на "доповномасштабні" податки, додала пані Наталія, скоріше за все, призведуть до підвищення вартості номерів:

"Це буде складно, особливо враховуючи те, що ми входимо в опалювальний сезон. Вже зовсім скоро ми будемо змушені платити за комунальні послуги уже вдвічі більше. Але ми віримо в нашу державу і в те, що ці податки будуть використовувати на обороноздатність нашої країни. Вдвічі більше збільшується цей податок – будуть вдвічі більше закуповувати дронів, амуніції тощо".

податки
Суспільне Черкаси

Рішенням Верховної Ради із 1 серпня:

  • ФОПи І та ІІ групи повертаються до сплати єдиного податку. Щомісяця для першої групи максимально 270 гривень, для другої групи – 1340 гривень.
  • для ФОПів 3-ої групи скасували можливість сплачувати єдиний податок у розмірі 2% від доходу. Ставка тепер складає 5%.

За словами начальника управління оподаткування фізосіб Черкащини Володимира Жавріда, не йдеться про збільшення навантаження на підприємців:

"Тут мова йде про повернення до довоєнних правил на спрощеній системі. До слова, що стосується поновлення обов’язку сплати авансових платежів щомісяця, то 80 відсотків платників єдиного податку 1 і 2 групи такою можливістю несплати єдиного податку так і не скористалися. Скористалися правом застосовувати ставку 2 відсотки на спрощеній системі оподаткування 8,5 тисяч підприємців і 1 200 юридичних осіб. Це приблизно 15-16 відсотків від загальної кількості таких суб’єктів господарювання".

Для частини перехід зі спрощеної системи буде автоматичним, інші ж мають подати заяву, додав Володимир Жаврід. Окрім податкових пільг, пояснив він, скасували мораторій і на перевірки:

"Це торкнеться тих суб’єктів господарювання, які працюють у сфері фінансових та платіжних послуг, у сфері азартних ігор, гральному бізнесі, а також ті, хто здійснює торгівлю підакцизними товарами – пальним, тютюном, алкоголем – або їх виробляє".

податки
Суспільне Черкаси

Попри зміни в оподаткуванні, підвищувати вартість продукції у своїй крамниці поки що не планує, зазначив Сергій Шмиголь:

"Тому наші клієнти поки не відучують змін у зв'язку з підвищенням податків. Я закликаю всіх платити податки, працювати «в білу», наймати працівників і офіційно їх оформлювати, ставити касові апарати. Водночас у той момент, коли ми виконуємо свої зобов’язання, намагаємося всіляко підтримати державу, ми б хотіли ще певної лояльності з боку податкових органів, які інколи виконують замість сервісної функції каральну. Ми за час війни зіштовхнулися з цим, коли на нас наклали штраф за, як на нашу думку, доволі дрібне правопорушення".

податки
Суспільне Черкаси

Відвідувач крамниці Руслан зазначив: все одно буде ходити і купувати.

"Все одно будемо, хоча те що збільшують податки це не є добре, в наш час, в нашій країні. Я сам підприємець і розумію це", – зазначив він.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок