До інфекційної лікарні Львова госпіталізували четверо людей із лептоспірозом, один пацієнт помер

До інфекційної лікарні Львова госпіталізували четверо людей із лептоспірозом, один пацієнт помер

До інфекційної лікарні Львова госпіталізували четверо людей із лептоспірозом, один пацієнт помер
. Фото: Facebook/Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня

З 31 липня до Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізовано чотирьох пацієнтів з діагнозом лептоспіроз. Один з пацієнтів помер.

Як розповіла Суспільному завідувачка четвертого діагностичного відділення інфекційної лікарні Таміла Алексанян, троє пацієнтів поступило минулого тижня, четвертий – вчора, 8 серпня.

"В один день поступило два пацієнти. Один з них – помер. За кілька днів – жінка. А вчора привезли дуже важкого пацієнта, що невідомо чи він виживе", — каже лікарка.

Один з пацієнтів, за словами Таміли Алексанян, звернувся за медичною допомогою аж через тиждень після інфікування.

"Він розказував, що він тонув. Його врятували. Йому навіть відразу, коли витягли з води, надавали медичну допомогу і пропонували звернутися до лікаря в стаціонар. Проте він відмовився, сказав, що боїться лікарень. А через тиждень його почали турбувати болі в м’язах, підвищилася температура, пожовтів. Він звернувся до районної лікарні, де відразу визначили проблему і скерували до нас", — розповідає вона.

Одночасно з ним до лікарні поступив інший чоловік. Але він, на жаль, не вижив.

"Вони одного віку і були в однаковому стані. Але один з них поступив о третій дня й о четвертій ранку вже помер. Щоправда, він мав супутні хвороби", — каже Таміла Алексанян.

Як розповів Суспільному лікар-епідеміолог Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України Ярослав Бойченко, всього протягом цього року на Львівщині зареєстровано вже вісім випадків захворювання на лептоспіроз.

"Молодий чоловік, 30 років, косив босоніж траву і стернею поколов ноги. Через рани на ногах інфекція потрапила до організму. До лікарні його скерувала сімейна лікарка з первинним діагнозом "лептоспіроз". На жаль, він помер. І зараз проводяться лабораторні дослідження, щоби підтвердити діагноз", — розповідає лікар.

Також, за словами завідувачки четвертого діагностичного відділення Львівської обласної інфекційної лікарні, зараз у стаціонарі лікується 65-річна жінка з підтвердженим діагнозом "лептоспіроз".

"Вона має невелику господарку, песиків, котиків. Може там десь і щурі лазять. Вона каже, що не бачила їх. Але діагноз їй підтвердили лабораторно. Вона зараз серед усіх пацієнтів найшвидше одужує", — каже лікарка.

Таміла Алексанян зазначає, що лептоспіроз на початках захворювання дуже легко сплутати з грипом або іншою інфекційною хворобою: так само є болі у м’язах, гарячка, блювота та діарея.

"Коли людина перестає виділяти сечу та жовтіє, то стає зрозуміло, що це – лептоспіроз. Але тоді вже пізно лікувати, тоді вже так блокуються нирки, що ми не можемо їх розблокувати", — пояснює вона.

За словами лікарки щороку у лікарні фіксують смертельні випадки від лептоспірозу.

"Хай люди будуть уважними. Якщо йдуть ловити рибу, то хай взувають гумове взуття. Якщо працюють на городі – хай вбирають спеціальні рукавички. І хай не купаються у водоймах, за якими ніхто не доглядає", — каже Таміла Алексанян.

Як пояснив лікар-епідеміолог Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України Ярослав Бойченко, лептоспіроз – хвороба, збудником якої є бактерія, яку переносять дрібні ссавці, миші та щурі. Зараження відбуваються, коли бактерія потрапляє у кишково-шлунковий тракт людини. Це може бути під час купання у відкритих водоймах; під час споживання їжі, забрудненої гризунами; або ж під час потрапляння бактерії у відкриті рани.

На початок