На Івано-Франківщині бійці Нацгвардії відпрацювали навички ведення бою в місті

На Івано-Франківщині бійці Нацгвардії відпрацювали навички ведення бою в місті

На Івано-Франківщині бійці Нацгвардії відпрацювали навички ведення бою в місті
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Навички ведення бою в місті відпрацьовували 9 серпня на Івано-Франківщині військовослужбовці Національної гвардії України. Навчання проводили з використанням страйкбольної зброї та лазерних тагерів. Військові розділилися на чотири групи, кожна з яких отримала своє завдання. Про те, як проходила підготовка нацгвардійців, читайте у матеріалі Суспільного.

За словами командира одного з підрозділів Національної гвардії України Юрія Козака, навчання бійців передбачали чотири етапи: захід передового загону в місто, оборону, блокування і штурм будівлі.

Навчання нацгвардійців на Івано-Франківщині
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Передовий загін заходить у місто — тут уже перебуває противник, який займає оборону. Передовий загін безпосередньо зустрічається з ворогом, бійці проводять дії щодо знищення противника і він відходить. Наступний підрозділ прибуває у місто і блокує будівлю. І третій підрозділ штурмує будівлю — звільняє від противника", — пояснює особливості навчання Юрій Козак.

Командир одного з підрозділів Національної гвардії України Юрій Козак розповідає про навчання ведення бою в місті
Командир одного з підрозділів Національної гвардії України Юрій Козак. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

На озброєнні у військових — страйкбольні автомати, кулемети, снайперські гвинтівки, вибухові пакети, димові шашки, а також лазерні тагери. Зі слів Юрія Козака, умови на таких навчаннях дуже наближені до справжніх бойових. Найважливіші елементи на відпрацюванні — це надання медичної допомоги, евакуація особового складу і прикриття своїх загонів.

Воїни Національної гвардії України провели вишкіл на Івано-Франківщині
Бійці Національної гвардії України. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Люди більше починають розуміти, куди не треба висовуватися. Вони навіть відчувають це на собі. Розуміють, де може бути противник, що не треба робити. Не потрібно максимально себе принижувати до землі, вставати на повний зріст. Слід робити коротші перебіжки, більше використовувати укриття", — говорить Юрій Козак.

На Франківщині бійці НГУ відпрацювали навички ведення бою в місті
Локація, на якій відбувалися навчання ведення бою в місті. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Військовослужбовець Нацгвардії на псевдо Мутний розповідає: навчання зі страйкбольними автоматами допомагають відпрацьовувати тактичні елементи.

"Сама зброя гарна тим, що вона максимально наближена до реальної за габаритами, вагою, механічними діями. Найважливіше для підрозділу під час бою — це злагодженість. Щоразу на навчаннях вдосконалюємо навички, пересування, кожен вносить свої корективи", — каже боєць з позивним Мутний.

Військовослужбовець Нацгвардії на псевдо Мутний розповів про відпрацювання навичок ведення бою в місті
Військовослужбовець Нацгвардії на псевдо Мутний. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Під час відпрацювань військові також проводять аеророзвідку. За словами заступника командира роти Романа Черняхівського на псевдо Смерч, опісля бійці із командирами аналізують помилки. Він також додав: військові РФ також удосконалюють свої навички, тому важливо багато вчитися.

Як проходили навчання бійців Нацгвардії на Івано-Франківщині
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Штурм населеного пункту — це один з найважчих боїв, тому що на полі бою кожен дім є фортецею. Ніхто не знає, скільки там особового складу, і на яких вони позиціях. Тому зброя дуже потрібна у цьому навчальному питанні", — пояснює Смерч.

Заступник командира роти Роман Черняхівський розповів про навчання нацгвардійців на Івано-Франківщині
Заступник командира роти Роман Черняхівський на псевдо Смерч. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Обладнання для вишколу бійців Нацгвардії придбали за підтримки благодійного фонду "Help heroes of Ukraine". Директор американського представництва організації Володимир Заболотовський розповів: за кордоном тренування на такому обладнанні є обов'язковим, адже це наближає до реального бою.

"За стандартами НАТО, режим реального бою може бути наближений завдяки такому обладнанню. Це — їхній стандарт, аби максимально натренувати військового. Завдяки цьому оснащенню боєць відразу може розуміти, що він не так зробив. За міжнародною практикою, якщо військові мають вишкіл із цим обладнанням, – 50-60% втрат можемо відразу зменшити", – розповідає Володимир Заболотовський

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок