"Пограбували, розбили, розстріляли". Власник зруйнованої у Волновасі кав'ярні відновив бізнес у Києві

"Пограбували, розбили, розстріляли". Власник зруйнованої у Волновасі кав'ярні відновив бізнес у Києві

Переселенець з Волновахи відкрив кав'ярню у Києві
Переселенець з Волновахи Антон Романченко відкрив кав'ярню на печерській у Києві. Фото: Суспільне Донбас

Переселенець з Донеччини Антон Романченко мав власну кав'ярню у окупованій нині Волновасі. Його заклад зруйнований і розграбований, рідне місто — захопили російські війська. Чоловік опинився в окупації, та зміг вибратися. Нині — переселенець у Києві. Як відновлює справу — репортаж.

До повномасштабного вторгнення підприємець мав власну кав'ярню у Волновасі. Наразі заклад зруйнований.

"ЇЇ пограбували, розбили, прострілили, розстріляли. Там зняли навіть розетки на барі. Просто вони були відкручені. Бойлери. Я не розумію навіщо це людям. Тим чи місцевим", — розповів про нанесені збитки переселенець з Волновахи Антон Романченко.

Кав'ярня бізнес переселенець Волноваха Донецька область
Переселенець з Волновахи Антон Романченко. Фото: Суспільне Донбас

Деякий час чоловік провів в окупації, коли вдалося виїхати до столиці, почав думати про відкриття нового закладу. Гроші на кав'ярню позичив у родини та друзів.

"Головною моєю ідеєю є те, що людина має прийти у заклад і відпустити взагалі всі думки, які в неї є. Вона має відпочити. А далі вже йти у свою повсякденну метушню. Це головний концепт, який я зберігаю звідти та приніс сюди", — каже Антон Романченко.

Кав'ярня бізнес переселенець Волноваха Донецька область
Приміщення кав'ярні у Києві всередені. Фото: Суспільне Донбас

Рецепт огіркового лимонаду у меню вигадав Антон. Яблучний сік, пюре з маракуї, лід, газована вода. Назви напій ще не має, та чоловік вже має ідею:

"В нас в нотатках є те, що ми її пов'яжемо з бабусею, киянкою, яка під час вторгнення збила російський дрон банкою огірків. Це просто буде хіт цього сезону".

Кав'ярня бізнес переселенець Волноваха Донецька область
Фірмовий огірковий лимонад, рецепт якого вигадав Антон Романченко. Фото: Суспільне Донбас

У кав'ярні є стіна мотивації. На стінописі — висловлювання та вірші видатних українців.

"Щоб кожна людина заходячи в цей заклад могла надихнутися, поринути у своє минуле, у свої думки. І вийти вже зовсім іншою людиною з цього закладу. Тут багато мотиваційних висловлювань, щоб люди розуміли, що життя не закінчується, воно продовжується. Ось ця фраза "ми всі різні, але ми всі разом" вона зараз взагалі на часі. Тому що де б ми були, як щоб не було навколо нас, людей", — розповів про значення стінописів у кав'ярні переселенець з Волновахи.

Кав'ярня бізнес переселенець Волноваха Донецька область
Стіна мотивації у кав'ярні. Фото: Суспільне Донбас

Допомагає Атону обслуговувати клієнтів Богдан. Хлопець родом з Миколаївської області. У кав'ярні працює баристою.

"В перший час коли люди тільки до нас приходять дуже важливо ось відразу, щоб вони зрозуміли який тут рівень. Тому, що я маю дуже гарний досвід ми з Антоном домовилися, що перший час я буду йому допомагати з кавою, буду працювати за баром і дамо такий вірний шлях цієї кав'ярні", — каже помічник Богдан Таранюк

Кав'ярня бізнес переселенець Волноваха Донецька область
Помічник у кав'ярні Богдан Таранюк. Фото: Суспільне Донбас

Поки що заклад працює в тестовому режимі. За словами Антона, у перший тиждень роботи більшість відвідвідувчів були переселенці.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок