На ноги ставить у басейні: фізичний терапевт із США займається реабілітацією бійців на Рівненщині

На ноги ставить у басейні: фізичний терапевт із США займається реабілітацією бійців на Рівненщині

Реабілітація поранених військових на Рівненщині
Богдан Бойко. Фото: Суспільне Рівне

Фізичний терапевт із США Богдан Бойко організував заняття у басейні для поранених бійців у Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни. Така реабілітація, з його слів, допомагає заново навчитися ходити, поліпшити роботу м'язів та збільшити фізичну витривалість. Своїх пацієнтів Богдан Бойко називає "качечками" і до кожного має індивідуальний підхід.

Боєць Володимир отримав поранення на Донеччині, внаслідок обстрілу. В обласному госпіталі ветеранів війни він лікується кілька місяців, а з липня — відвідує заняття у басейні. У воді, розповідає, його тіло розслабляється, і ходити стає легше:

"Заняття просто — вищий клас! Відчуваю результат. У поранених, з певними вадами ходьби, проблемами зі згинанням у коліні, є великий прогрес, а це — найголовніше".

Фізіотерапевт із США проводить реабілітацію у басейні
Фото: Рівненський регіональний центр "Інваспорт"

Заняття у басейні відвідують військові зі спинномозковими травмами. Тут вони заново вчаться ходити, відновлюють силу м'язів та витривалість, зазначає фізичний терапевт Богдан Бойко. У 2022 році він приїхав на Рівненщину з США:

"Наша праця цінна тим, що є надія поставити на ноги. Дуже часто працюємо в басейні, бо у воді пацієнт не мусить всю свою вагу тримати. Багато наших пацієнтів можуть сюди приїжджати на візочках. Я їм допомагаю, ставлю у басейн і вони на ногах можуть у басейні ходити".

Фізіотерапевт із США проводить реабілітацію для поранених бійців
Фото: Суспільне Рівне

Богдан Бойко має українське коріння, його родина виїхала зі Львова у Другу світову війну. Фізичний терапевт розповідає, хоч народився та жив за кордоном, відчуває себе українцем:

"Мені було неможливо сидіти там і дивитись по телевізору, що тут діялось. Я минулого року був [в Україні — ред.] чотири місяці. Цього року — чотири місяці. На жаль, наступного тижня уже повертаюсь додому, але дуже сподіваюсь, що наступної весни знову буду тут".

Заняття у басейні для військових він організовує щодня. Каже, одночасно працює з групою від 5 до 7 бійців. Своїх пацієнтів Богдан Бойко називає "каченятами", а під час тренувань для комунікації з пацієнтами використовує гумових качат.

Реабілітація у басейні для поранених бійців
Фото: Суспільне Рівне

Боєць Юрій Середа отримав поранення, коли за 15 метрів від його позиції вибухнула міна:

"Ви можете мені не повірити, але два місяці тому я лежав у ліжку. Я взагалі був лежачий, буквально другий місяць на ногах і вже повноцінно ходжу на своїх двох. І це завдяки методиці пана Богдана. Хоча й не лише його. Тут реабілітологи займаються з кожним індивідуально".

Скільки часу потрібно для відновлення — спрогнозувати важко, це залежить від вмотивованості бійця, додає Роман Бойко:

"Будь-що, аби повернутись до нормального життя, це — основний пріоритет, які і в більшості тут, як і у всіх".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок